Hiába a győzködés és az oltóanyag hatásossága, a kínai pártvezetés nem bízik a nyugati vakcinákban, holott azokkal nagy valószínűséggel véget vethetne a gazdaságot visszatérően gúzsba kötő járványhullámoknak. Hszi Csin-ping sziklaszilárd elutasító álláspontján még repedések sem mutatkoznak, a pártvezér-elnök megingathatatlan, noha az utóbbi másfél hét tüntetéssorozata és a korlátozások elleni mind nyíltabb lázongás csillapítására oldódni látszik valamennyire a Covid-szigor. A zéró-Covid politika negatív gazdasági és társadalmi hatásait látva a karanténszabályok és a tesztelési intézkedések oldására adtak utasítást – noha most épp rekord közelben jár a fertőzöttek száma.

This photo taken on December 1, 2022 shows people buying food in Urumqi, in China's northwestern Xinjiang region, following the easing of Covid-19 restrictions in the city.
A korlátozásokon oldottak, de a maszkviselés továbbra is kötelező.
Fotó: AFP

Hszi úgy véli, a szórványos megmozdulások nem ássák alá sem a kommunista párt, sem az ő személyes tekintélyét 

– állítja Avril Haines, az Egyesült Államok hírszerző ügynökségének igazgatója, aki a hétvégi kaliforniai Reagan Biztonságvédelmi Fórumon azt is értelmezhetetlennek tartotta, hogy Kína miért ragaszkodik az Omikron vírusvariáns ellen láthatóan kevéssé hatásos kínai vakcinák használatához, amikor a nyugati gyógyszergyártók már igazoltan hatékony szérumokat kínálnak erre. 

Hszi szilárd meggyőződése, hogy a kínai kormány most is tökéletesen teszi a dolgát, 

s abban igaza van, hogy a megmozdulások ahhoz erőtlenek, hogy a rendszerváltáshoz vezessenek, ám azzal nem számol, hogy a parancsszóval otthonunkba „bebörtönzött” emberek nem felejtenek, s ez komoly tekintélyvesztést jelenthet számára a későbbiekben.

Azt pedig független vizsgálatok igazolták, hogy egyes nyugati vakcinákkal úrrá tudnának lenni a járványon, ehelyett Hszi Csin-pingék vakon hisznek a Sinopharm és társai erősebb vírusvédő hatásában. Ami a vakcinát használó más országokban sem nyert bizonyítást.

 

Budapest, 2022. szeptember 7.
A Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett első új vakcinái Budapesten, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és infektológiai intézet - Szent László telephelyén 2022. szeptember 7-én. Az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagból 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából.
A Pfizer Omikron ellen is hatásos vakcináit világszerte használják - Kínát kivéve.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Washingtoni illetékesek megerősítették, hogy Kína nem fordult hozzájuk segítségért a járványkezelésben, és várakozásaik szerint nem is készül erre. A Fehér Ház szerint a kínaiak rosszul értelmezett nemzeti büszkesége az, ami visszatartja őket a segítségkéréstől. Ennek az ára viszont dollármilliárdokban és az amúgy is lagymatag további visszaesésében mérhető.

Avril Haines Kína kapcsán annak a véleményének is hangot adott, hogy a pekingi vezetés Észak-Koreára sincs már olyan fegyelmező hatással, ami elrettentené az amúgy szövetségesnek tekintett Kim Dzsongun észak-koreai diktátort az atomfegyver-kísérletektől és visszafogná azon ambícióit, hogy országát a világ vezető nukleáris fegyverarzenáljával szerelje fel. 

A fórumon elhangzott, az is, hogy 

Kína nem motivált abban, hogy az Egyesült Államokra veszélyt jelentő geopolitikai feszültségek enyhítésében közreműködjön 

– amint azt Irán és Észak-Korea valamint az oroszok Ukrajna ellen indított háborúja is jelzi –, noha tisztában kell lennie azzal, hogy ezekből a konfliktusokból hosszú távon nem tud profitálni. Peking Észak-Koreára például nyomást tudna helyezni atomfegyverprogramjának leállítása érdekben, de nem teszi, amivel viszont hozzájárul a térség destabilizációjához.