A svájci versenyhatóság (Comco) 34 bank ellen indított vizsgálatot kartellezés gyanúja miatt. A jelek szerint a pénzintézetek összejátszottak, hogy a kezdő dolgozók fizetésére felső limitet tegyenek – írta a Bloomberg.

Bank Vault, bank, páncélterem,,
Fotó: Peter Dazeley / Shutterstock

A Comco hivatali történetében ez az első, hogy a trösztellenes törvényt a munkaerőpiacról szóló megegyezések esetében is használják, és ez lehet az utóbbi idők egyik legnagyobb, bankokat érintő bérbotránya is.

Ez a fiatal tehetségek piacát érinti. Erős jelek utalnak arra, hogy a munkáltatók megbeszélték a fizetéseket – és nem a minimálbérről egyeztettek, hanem a felső határt rögzítették.

– nyilatkozott Patrik Ducrey, a svájci versenyhivatal igazgatója.

Ducrey nem volt hajlandó megnevezni az előzetes vizsgálat alá vont bankokat, de elmondta, hogy ezek között svájci nagybankok és magánbankok egyaránt vannak. A 34 kivizsgálás alatt álló pénzintézet kivétel nélkül az ország hat német nyelvű régiójában található – olvasható a Comco közleményében.

Az európai hitelezők a világjárvány alatt szembesültek a személyzeti költségek emelkedésével, mivel a magasabb miatt a bankok nagyobb bércsomagokat követeltek. A fiatal Wall Street-i bankárok a szűk munkaerőpiacon százezer dollárt meghaladó fizetéseket is megpályázhattak. A zürichi székhelyű Credit Suisse Group AG és a UBS Group AG is azok közé tartozott, amelyeknek emelniük kellett a béreken, hogy megtarthassák a dolgozóikat.

A gyanú szerint viszont Európa egyik legnagyobb pénzügyi központjában a vállalatok együttműködtek, hogy kordában tartsák a munkaerőpiacot.

A svájci kettős oktatási rendszerből évente diplomások és gyakornokok ezrei kerülnek be a bankrendszerbe, és a bérek alacsonyan tartásával rengeteget spórolhattak az emelkedő költségek mellett. Egy ilyen széles körű ügynek pedig nemzetközi következményei lehetnek.

Egyelőre a Comco azt vizsgálja, hogy vajon „a különböző kategóriákba tartozó alkalmazottak bérinformációjának egymás közti megosztása illegális megállapodásnak számít-e a trösztellenes törvény értelmében”. Szükség esetén a vizsgálatot más vállalatokra vagy régiókra is ki lehet terjeszteni, ha a piacon belül más tevékenységek esetében is felmerül a gyanú – közölték.

A Credit Suisse és a UBS szóvivői, valamint a Svájci Bankszövetség, amely mintegy 260 pénzintézetet képvisel, nem kívántak az üggyel kapcsolatban nyilatkozni.