Nemzetközi gazdaság

Romániát nem érinti kedvezőtlenül az uniós árplafon

A román energiaügyi miniszter szerint az országnak sikerült függetlenednie az orosz olajtól. Emiatt számukra az árplafon nem okoz kellemetlenséget.

Az orosz kőolajra kivetett brüsszeli embargó és árplafon nem érinti kedvezőtlenül Romániát, mert a Romániában működő olajvállalatok találtak alternatív forrásokat, és már nem importálnak kőolajat Oroszországból – jelentette ki Virgil Popescu román energiaügyi miniszter hétfőn.

Joint briefing of Foreign Ministers of Ukraine, Moldova and Romania
árplafon, ársapka, Románia
Virgil Popescu szerint Romániát nem érinti kedvezőtlenül az uniós árplafon.
Fotó: Nina Liashonok / NurPhoto via AFP

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy számos tárgyalást folytattak a Romániában működő olajvállalatokkal és -finomítókkal.

A múlt hét óta valamennyi finomító nem orosz nyersolajat dolgoz fel, így Románia függetlenné vált az orosz kőolajtól, és Bukarestnek nem lesznek ellátási problémái az olajembargó miatt.

A miniszter elmondta azt is, hogy a román gáztárolókban 2,8 milliárd köbméter gáz van, ezért télen nem lesz probléma sem a gáz-, sem a villamosenergia-ellátással.

A tárcavezető hozzátette, hogy Bukarest továbbra is támogatja, hogy az EU ársapkát vezessen be valamennyi importált gázra, függetlenül attól, hogy milyen forrásból származik. Emlékeztetett arra, hogy december 13-án az uniós energiaügyi miniszterek rendkívüli megbeszélésen tárgyalnak erről. A miniszter sokallta az Európai Bizottság által javasolt 275 euró értékű ársapkát. Hangsúlyozta, hogy valamennyi energiatőzsdét figyelembe kell venni az ár megállapításakor.

A fekete-tengeri földgáz kitermelésére sürgeti az OMV-t a román államfő

Klaus Iohannis kifejtette, Románia számára nagyon fontos ez a beruházás, és arra kérte a vállalatot, hogy mielőbb kezdje el a gázmező kitermelését. Az OMV, amely a földgázmező 50 százalékát birtokolja, a jövő év közepéig hozhat döntést a kitermelés megkezdéséről. A másik fele a román Romgaz állami gázvállalaté lett, miután tavaly októberben 1,06 milliárd dollárért megvette az amerikai Exxon 50 százalékos részesedését a Neptun Deep földgázmezőben.

 

Románia árplafon
Kapcsolódó cikkek