Ljubljana és Algír a múlt hónapban írt alá egy gázszállítási szerződést, Olaszországon keresztül kapnak évi 300 millió köbméter gázt, ez a 2,1 milliós lakosú eurozóna tagállam éves fogyasztásának nagyjából az egyharmada.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Robert Golob, szlovén kormányfő a Financial Timesnak nyilatkozva közölte, hogy Magyarországnak és Ausztriának is szállítanának a magyar–szlovén gázrendszerek összekötését követően. A két ország villamos energia rendszereit a közelmúltban kapcsolták össze. 

Magyarországnak már az összes szomszédjával megvan a „gázkapcsolata”, kivéve Szlovéniát. 

A magyar felhasználás 85 százalékát az orosz adja, ezért stratégiai fontosságú lehet az ellátásbiztonság megvalósítása érdekében a más forrásokból érkező gáz. Jelenleg a gázbehozatal meghatározó része a Gazpromtól Balkánon és Törökországon áthaladó Török Áramlaton keresztül érkezik. A szlovén kormányfő szerint a Magyarország felé irányuló vezetéket „két-három éven belül” építik meg.

A magyar gázellátást a kormányzati tervek szerint három úton diverzifikálják. A szlovén kapcsolaton túl a romániai, Fekete-tengeri gázmezők, valamint Horvátországon keresztül az adriai LNG-szállítások jöhetnek szóba. Golob közölte, hogy az algériai kapcsolaton a későbbiekben hidrogén szállítások is elképzelhetők.