A sztrájk egyik kellemetlen mellékhatása, hogy megrendelőket lehet veszíteni vele. Ez történt most Nagy-Britanniában az immár tőzsdén jegyzett magánvállalatként működő Royal Mail esetben. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a postások jó ideje elégedetlenek a bérezésükkel és a munkakörülményeikkel, s ennek most hangot is adtak. Az elektronikai kiskereskedelmi lánc, a Currys szempontjából a legrosszabbkor, ugyanis emiatt nem tudja a fogyasztókhoz eljuttatni a megrendelt termékeket, ami a karácsony közeledtével rendkívüli jelentőségű. 

A Currys PC World Store, owned by Dixons Retail Group, is pictured in central London, on May 15, 2014. British electrical goods retailer Dixons and mobile phone group Carphone Warehouse agreed on Thursday to merge, creating a European leader in consumer electricals, mobile phones and connectivity. The new group, Dixons Carphone, will have a combined stock market value of about Ł3.7 billion ($6.2 billion, 4.5 billion euros) and revenues in excess of Ł12 billion.
A Currys szerződést bontott a Royal Maillel, s a sztrájkoktól tartva másra bízta csomagjainak kézbesítését.
 Fotó: Ben Stansall / AFP

A bevételek csaknem harmadát ugyanis ebben az időszakban realizálják a kiskereskedelemben. Alex Baldock, a Currys vezérigazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a postára főként a kis méretű csomagok szállítását bízták – egészen eddig, de most a bizonytalanságok miatt váltani kényszerültek. 

A Royal Mail dolgozói ugyanis december 9., 11., 14., 15., 23. és 24. napjára sztrájkot hirdettek, ami azt jelenti, hogy 

a kiküldött csomagok egy része biztosan nem ér el a címzetthez, és nem kerül a karácsonyfa alá. 

A Currys emiatt váltott, s kedvére válogathatott a piacon lévő futárcégek közül. Működésükben az új szolgáltató megjelenése nem okoz zavart – húzta alá Baldock, aki megérti a postások elkeseredését, ugyanakkor azzal büszkélkedett, hogy az utóbb öt évben a nála dolgozók átlagkeresete 40 százalékkal nőtt, s csak az idén 16 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre, kompenzálandó az évtizedes rekordokat döntő kereseterodáló hatásait. A pénzromlás üteme októberben meghaladta a 11 százalékot. 

A Currys futárváltásáról szóló hírt elsőként közlő The Telegraph arról is beszámolt, hogy már most hegyekben állnak a kézbesítetlen csomagok a Royal Mail lerakataiban, s innentől a helyzet csak romolhat. Nick Landon, a postatársaság kereskedelmi igazgatója ki is fakadt, szerinte a sztrájkot szervező Kommunikációs Dolgozók Szakszervezete (CWU)

 túszul ejtette a karácsonyt, és váltságdíjat követel érte.

Hozzátette, hogy a Royal Mail kész válságtervvel rendelkezik, de ennek elemeit nem kívánta részletezni. A cégnek amúgy igen rosszul áll a szénája, az üzleti év egészére 350 millió fontos veszteséggel számolnak, elsősorban a visszaesett csomagforgalom miatt. Október közepén egy 5-6 ezres elbocsátást is bejelentettek 2023 márciusával bezáróan, s a sztrájkfenyegetések esetleges beváltására válaszul tízezerre emelték a kirúgandó dolgozók számát. A Royal Mailnél 115 ezren dolgoznak.

LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 25: A Royal Mail box is seen as workers at Britain’s Royal Mail go on strikes around Black Friday and Christmas after Communication Workers Union (CWU) rejected a pay offer, on November 25, 2022, in London, United Kingdom. Members CWU will strike for 48 hours on Thursday and Friday and on 30 November and 1 December, and will also carry out single days of action on 9, 11, 14, 15 and 23 December and on Christmas Eve.
A masszívan veszteséges Royal Mailtól tízezer dolgozót bocsátanának el.
Fotó:  Rasid Necati Aslim /AFP

De nem csak a postások sztrájkolnak, a vasutasok és az egészségügyisek is elégedetlenek az infláció miatt leértékelődött fizetésükkel. A közelgő sztrájkhullám ügyében kioktató hangnemben nyilatkozott Nadhim Zahawi, Rishi Sunak kormányának tárca nélküli minisztere, aki egyben a Konzervatív Párt elnöki tisztségét is betölti.

Nem tisztességes karácsonykor sztrájkolni, ezzel megzavarni az emberek életét 

– hangoztatta a becslések szerint százmillió fontos vagyonnal rendelkező Zahawi, aki ingatlanokba fektette piackutató cégével, a YouGovval a politikai színrelépése előtt megkeresett pénzt. Hozzátette, hogy a kormány a helyén van, válságterveket dolgozott ki a munkabeszüntetéssel érintett szolgáltatások folyamatos biztosítására. 

Kétezer katonát és tartalékost képeznek ki, hogy az olyan alapvető szolgáltatásokat biztosítani tudják, mint a határőrizet, a kikötők, repülőterek üzemeltetése, de az egészségügyi személyzet és a tűzoltók pótlását is tervezik, ha mindent elborítana a sztrájkhullám. Más kérdés, hogy kétezer emberrel akkor mire mennek…

Zahawi a szakszervezeteket azzal bőszítette fel, hogy szerinte Putyin számára kedves műsort prezentálnak a sztrájkokkal. 

Annak a Putyinnak, akinek a számlájára írható az élelmiszer és energiaárak elszabadulása, a háborús infláció. A szakszervezetek viszont a megélhetési költségekkel arányos bérezést szeretnének elérni, ennek érdekében állnak le a postások, tartanak kétnapos sztrájkot az alulfizetett egészségügyi dolgozók – ami egyébként példátlan az Egyesült Királyság történetében –, és a december–januárban négy alkalommal 48 órás munkabeszüntetéssel fenyegető vasutasok. Hogy a tanárokról ne is beszéljünk: a kormány a pedagógusoknak beosztásuktól függően 5 és 8,9 százalék közötti béremelést ajánlott, de ez köszönő viszonyban sincs a realitásokkal, a két számjegyű inflációval.

LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 29: British Minister without Portfolio Nadhim Zahawi arrives in Downing Street to attend the weekly cabinet meeting in London, United Kingdom on November 29, 2022.
Nadhim Zahawi és a konzervatív párt tetszési indexe még mélyebbre süllyedt.
Fotó: Rasid Necati Aslim / AFP

Zahawi a kormány álláspontját ismételve sürgette, hogy a munkaadók és a munkavállalók jussanak egyezségre a béremelésekben, de azt ne hagyják figyelmen kívül, hogy az inflációt közelítő és az azt meghaladó emelés csak tovább gerjeszti az inflációt. Az ellenzéki liberális demokraták szóvivője, Christine Jardine azzal vágott vissza Zahawinak, hogy nevetséges és sértő azt sugallni, hogy Vlagyimir Putyin a felelős azért, hogy az ápolók sztrájkolnak. 

Maga a konzervatív kormány tehet arról, hogy alulfizetettek a dolgozói, ez az ő szégyenük, és nekik kell rá megoldást találniuk. 

– hangoztatta. A konzervatívok vesszőfutása kormányváltáshoz vezetne, ha most lennének a választások, a Munkáspártot maguk a konzervatívok segítenék hatalomra elhibázott gazdaságpolitikájukkal és sorozatos botrányaikkal.