A Kőolajexportáló Országok Szervezetét és szövetségeseit tömörítő OPEC+ vasárnapi online kvótadöntő ülésén úgy határozott, hogy az uniós és G7-es ársapka bevezetésével előálló képlékeny helyzet miatt egyelőre nem változtat az érvényben lévő kitermelési kvótákon. Az Oroszországgal kiegészült olajkartell röpke 20 perces tanácskozás után jutott erre a döntésre – írja a Bloomberg.

Opec,Symbol,On,The,Oil,Barrel,And,Oil,Pipe,Line
Az OPEC+ olajminisztereinek húsz perc elég volt a stratégiai döntés meghozatalához.
Fotó: Shutterstock

Az OPEC minisztereit nemcsak az aggasztja, hogyan az orosz olajszállításokkal mi lesz, az ársapka bevezetése a kínálatot mennyire fogja negatívan befolyásolni, hanem az is, hogy miként alakul a kínai kereslet a koronavírus-járvánnyal szemben alkalmazott zéró-tolerancia feloldásának folyamata során.

E kétismeretlenes egyenlethez az OPEC-nek egyelőre nincsen megoldókulcsa.

A 23 országot tömörítő csoport még csak most hajtotta végre a legutóbbi, októberi ülésén elfogadott, napi 2 millió hordós csökkentést, és annak teljes hatása az árak súlyos ingadozásai közepette nem világos. A Brent nyersolaj alaptípus november 28-án szeptember óta a legalacsonyabb szintre esett, de végül az elmúlt egy hónap legnagyobb heti emelkedését könyvelhette el.

A döntés után fokozódhat a feszültség a kartell vezető ereje, Szaúd-Arábia és az olajkínálat bővítése mellett kardoskodó Egyesült Államok között. 

Korábban Amerika azzal vádolta a kartellt, hogy a kínálat mesterséges szűkítésével saját pecsenyéjét sütögeti, és azzal recesszióba sodorja a világot. Az arabok ezt nem így látják.

Az OPEC+ a legfelsőbb szinten legközelebb jövő júniusban ülésezik, ami meglehetősen távolnak tűnik a jelen geopolitikai és piaci fejlemények tükrében, bár kétségtelen, hogy addigra járvány és az ársapka hatásossága ügyében is sokkal okosabbak lesznek a kartell illetékesei.

A kvóták betartását ellenőrző bizottság eközben rendszeresen összeül, legközelebb február 1-jén. Természetesen a laza menetrend nem jelenti azt, hogy a kartell ne követné szorosan az olajpiaci eseményeket, s szükség esetén – ahogy eddig, úgy ezután is – készen lesznek a beavatkozásra.

A UBS bankház elemzője, Giovanni Staunovo szerint 

a semmittevés politikája rövidtávon az olajárak további, volatilis mozgását eredményezi, 

úgy véli, hogy az OPEC által előhozott két tényező mellett egy harmadikra is figyelni kell, nevezetesen a nagy központi bankok inflációellenes kamatemelés-sorozatának hosszára és dinamikájára, ami a megelőzésében is kulcsfontosságú tényező.