Egyre többen vannak világszerte, akiknek a likvid, szabadon befektethető vagyona legalább egymillió dollárt tesz ki – derül ki a Capgemini globális vagyonosodási kutatásából.

Couple Leaning on a Cruise Ship Railing
Fotó: Steve Mason / Getty Images

A nagy vagyonú személyek (high net worth individual, HNWI) száma globális szinten 7,8 százalékkal, vagyonuk pedig 8 százalékkal nőtt 2021-ben. A kutatás szerint a legnagyobb mértékű növekedést tavaly Észak-Amerika realizálta, az érintettek száma ott 13,2 százalékkal, a rendelkezésükre álló pedig 13,8 százalékkal lett magasabb. 

A második helyen Európa végzett, ugyanis az ázsiai csendes-óceáni régióban gyenge ütemben nőtt a vagyonosok száma (4,2 százalék) és vagyona (5,4 százalék) is. Országokra lebontva a gazdagok listáját az Egyesült Államok, Japán, Németország és Kína vezeti, ők adják a HNWI-k 63,6 százalékát.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a 30 millió dollárnál gazdagabbak vagyona 9,6 százalékkal, létszáma pedig 8,1 százalékkal nőtt, míg az 1–5 millió dollárral rendelkezők teljesítettek a leggyengébben, ezen kör vagyona 7,8, létszáma pedig 7,7 százalékkal emelkedett. A kettő közötti 5–30 millió dolláros vagyonnal rendelkező réteg népessége 8,5 százalékkal, vagyona pedig 8,4 százalékkal nőtt.

A kutatásból kiderült, hogy változni látszik a gazdagok demográfiai összetétele is, egyre több köztük a nők, az LMBTQ+-körbe vagy az Y- és Z-generációba tartozók aránya. A közlemény szerint ezek a rétegek a vagyonkezelés terén is új igényeket támasztanak, ami miatt sokan közülük alkalmazkodóbb versenytársakhoz vagy kisebb irodákhoz fordulnak.

A felmérés szerint a globális szinten a nagy nettó vagyonnal rendelkezők 55 százaléka szerint kritikus fontosságú a pozitív környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) hatást kiváltó ügyekbe történő és 64 százalékuk igényel erre vonatkozóan ESG-értékeléseket, hogy megismerje a pénzeszközök társadalmi hatását.

A tavalyi évre vonatkozó kutatás eredményei szerint a leggazdagabbak 71 százaléka világszerte digitális eszközökbe fektet. Ez az arány a 40 évnél fiatalabb HNWI-k körében 91 százalékra emelkedett. Talán nem meglepő, hogy a tavalyi évben a kriptovaluták váltak a kedvenc digitális eszközbefektetéssé. Azóta ez valószínűleg változhatott némiképp.