Ismét felmelegítette a régi levest a két legnagyobb latin-amerikai gazdaság, Argentína és Brazília, közölték, hogy megint elkezdték a közös devizaövezetre vonatkozó tárgyalásokat, és más térségbeli államokat is szívesen látnának. Ha megvalósulna terv, a világ második legnagyobb pénzügyi uniója jönne létre, viszont az is borítékolható, hogy válság söpörne végig a feltörekvő piacokon.

A man takes a picture of a wall depicting an image of late football stars Diego Maradona of Argentina and Pele of Brazil embracing each other, in Buenos Aires on December 29, 2022, just hours after the passing of Pele
Maradona és Pelé egy fotómontázson – szorosabbra fűzné kapcsolatait a két dél-amerikai állam 
 Fotó: AFP

A devizaunióról szóló tárgyalásokat a héten kezdik Buenos Airesben, és arra több térségbeli államot is meghívtak. Brazil javaslatra „sur”-nak (dél) hívnák az új fizetőeszközt, amellyel az alapvető cél a dollártól való függés enyhítése. A surt a kereskedelmi tranzakciók elszámolására használnák, a hagyományos pénzek, a brazil reál és az argentin peso továbbra is megmaradnának, így kettős pénzrendszer jönne létre – értesült a Financial Times. 

„Nem szeretnék senkiben félrevezető várakozásokat kelteni, ez egy hosszú folyamat út lesz, de Latin-Amerikának végig kell mennie rajta” – közölte Sergia Massa, argentin külügyminiszter. A brit lap számításai szerint 

egy teljes latin-amerikai devizaunió a globális 5 százalékát ölelné fel. A világ legnagyobb pénzuniója, az EU a globális gazdaság nagyjából 14 százalékát képviseli 

– dollárban számolva. A projekt nem egyik napról a másikra valósul meg, az euró előkészítési fázisai is 35 évig tartottak. A devizaunió ötlete már az elmúlt években is napirenden volt, a tárgyalások azonban a brazil jegybank ellenkezése miatt zátonyra futottak. Most azonban mindkét országban baloldali rezsim kormányoz, így nagyobb a politikai támogatás. 

Érdekes ugyanakkor, hogy a brazil pénzügyi tárca nem tud ilyen törekvésekről, az FT érdeklődésére csupán annyit közöltek, hogy Fernando Haddad pénzügyminiszter tavaly publikált egy cikket – még bársonyszéke elfoglalása előtt –, amelyben egy közös dél-amerikai digitális deviza bevezetését javasolja.

The player Neymar do Brasil, during a match against Argentina valid for the Final of the Copa America 2021, at the Maracană stadium in Rio de Janeiro, on Saturday night, 10.
Neymar az argentin kapu felé tör a Copa America 2021-es döntőjén – a pályán is és a gazdaságban is megvannak az ellentétek
Fotó: Jayson Braga / AFP

A két állam közötti értéke tavaly 26,4 milliárd dollárra emelkedett az év első 11 hónapjában, ami 21 százalékos éves növekedés. Brazília és Argentína a legnagyobb és legerősebb szereplője a Mercosur nevű regionális szabadkereskedelmi övezetnek, amelynek rajtuk kívül Paraguay és Uruguay a tagja. 

A devizaövezet Argentínának jönne jól, ahol az éves a 100 százalékot közelít, a jegybank konzekvensen pénzt nyomtat az állami költekezés finanszírozására. Alberto Fernández elnök első három hivatali éve alatt a forgalomban lévő pénz mennyisége a négyszeresére emelkedett, a legnagyobb címletű pesobankjegy alig 3 dollárt ér. Argentínában bizonyos értelemben most is kettős pénzrendszer működik, a vágtázó infláció miatt a lakosság dollárban tartalékol, ahogy megkapják a fizetést, egyből át is váltják zöldhasúra.

A brazil és argentin infláció alakulása javított
 

A brazilok eddig érthetően ódzkodtak az ötlettől, hogy összebútorozzanak azokkal az argentinokkal, akik futószalagon szállítják az államcsődöket és a devizaválságokat. Argentína a 2020-as csőd óta gyakorlatilag el van vágva a nemzetközi pénzpiacoktól, miután egy 2018-as IMF-mentőhitelt követően több mint 40 milliárd dollárral lóg a Valutaalapnak. 

Közös lónak túros a háta

Lula brazil elnök a héten Buenos Airesben marad, hogy részt vegyen 33 latin-amerikai ország csúcstalálkozóján, és megpróbálja összefogni a tavalyi választások során ismét előretört baloldali állam- és kormányfőket. A kolumbiai Gustavo Petróval, valamint a chilei Gabriel Borickal nem lesz különösebb gondja, de a szintén a szocialisták táborába tartozó venezuelai diktátor, Nicolás Maduro nem lesz könnyű eset. Még ha sikerül is Lulának egységfrontot – vagy valami arra hasonlítót – összebarkácsolnia a térségbe, a gazdaság szálak szorosabbra fűzése, konkrétan egy valutaunió egész addig nem reális opció, míg a két legnagyobb gazdaság teljesítménye nem közelít egymáshoz – márpedig ez egy 100 százalék felé közelítő inflációjú Argentína esetén – ismerve annak fiskális hagyományait – még középtávon sem nagyon valószínű. Lula és Fernandez megjelentetett ugyan egy közös cikket az argentin Perfil nevű lapban arról, hogy milyen jótékony hatásai lennének a közös devizának – az argentinoknak biztos nagyon jól jönne –, de elemzői vélemények szerint 

ez inkább Lula regionális politikai befolyásának a növelését célozza. 

Könnyen lehet azonban, hogy felzárkóznak a brazilok is, Lula programja ugyanis az állami kiadások jelentős növelését tartalmazza – például a szegénység felszámolása érdekében. A tárgyalásokat egyébként az argentínok kezdeményezték. 

 

Hasonlóra volt már példa 1987-ben, amikor mindkét ország megállapodott egy közös elszámolási rendszer használatáról – akkor éppen gauchónak hívták volna a közös pénzt –, viszont a volatilisan változó gazdasági helyzet gyorsan lesöpörte az asztalról a kezdeményezést. A helyzet most is hasonló, a peso trendszerűen és hosszú távon értékelődik le a reállal szemben, ami azt mutatja, hogy a brazil gazdaság kilátásai lényegesen jobbak, mint az argentin helyzet. (Nem véletlenül ágál a politikától független brazil központi bank egy ilyen ötlet ellen.)

A reál/peso árfolyam

Borítékolható az is, hogy ha politikai nyomásra megszületik egy ilyen frigy, arra bizalmatlansággal reagálnának a nemzetközi piacok, lévén alapszinten sem felel meg a nagyjából hasonló helyzetű gazdaságokat feltételül szabó optimális valutaövezetekről szóló elméleteknek.  Még az euró esetén is komoly problémaként vetődik fel, hogy a közös monetáris politika mellett nincs közös fiskális politika, az azonban meglehetősen furcsa elképzelésnek tűnik, hogy még két önálló jegybank is megmarad. Így olyan alapkérdések vetődnek fel – még egy szimpla elszámolási övezet esetén is –, hogy ki határozza meg az elszámolás árfolyamát.