A személyi fogyasztási kiadások indexe 5 százalékkal emelkedett decemberben az előző év azonos hónapjához képest, a novemberi 5,5 százalék után, az elemzők 5,1 százalékra számítottak. Az inkább fontosnak tartott maginfláció 0,3 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, ami megegyezik a várakozásokkal, ennek éves indexe 4,4 százalékra csökkent 4,7 százalékról – ez 14 hónapja a legalacsonyabb adat.

Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during a news conference in Washington, DC, on July 27, 2022. - The US Federal Reserve on July 27 again raised the benchmark interest rate by three-quarters of a percentage point in its ongoing battle to tamp down raging price pressures that are squeezing American families. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Jerome Powell, a Fed elnöke. Fotó: Mandel Ngan / AFP

A PCE (personal consumption expenditures) index a Federal Reserve által leginkább figyelt mutató, így a decemberi mérséklődő ütemű növekedés után egyre nő a valószínűsége annak, hogy a jegybank legközelebbi, január 31-én kezdődő kamatdöndő ülésén visszavesz a tempóból, és a 75 bázispontos szőnyegbombázás, majd az ezt követő decemberi 50 bázispont után már csak 25 bázisponttal szigorít. 

A fogyasztási kiadások változása
 

A Fed tisztségviselői jelezték, hogy a jelenlegi 4,25–4,5 százalékos sávot követően 5–5,25 százalék körülire várják az idén a rátát, s az várhatóan az egész évben ott is marad. A decemberi fogyasztási kiadások 0,2 százalékkal csökkentek az előző havi 0,1 százalékos mínusz után – egy tized százalékponttal gyorsabban, mint ahogy az elemzők várták. 

Az amerikai kétharmadát a lakossági fogyasztás adja. A gazdaság növekedése a tavalyi utolsó negyedévre 2,9 százalékra lassult az előző negyedévben mért 3,2 százalékról. A lassuló gazdaság növeli a kockázatát, viszont lehetővé teszi a jegybanknak, hogy visszavegyen a kamatemelési tempóból. Az 1980-as évek óta a legerőteljesebb monetáris szigorítás már recesszióba tolta az amerikai ingatlanpiacot, s a feldolgozóiparon is látszanak a lejtmenet első jelei.