Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ. Tizenkét év alatt az éhezés példátlan szintet ért el Szíriában – tudatta közleményében az Élelmezési Világprogram (WFP).

Harsh winter conditions in Idlib IDLIB, SYRIA - JANUARY 14: A man tries to warm up standing near a heating stove in a refugee camp during winter, in Ein El-Bayda village of Idlib, Syria on January 14, 2023. Civilians, living in camps, took shelter in Idlib province in northwest Syria are struggling to survive in harsh winter conditions. Izzeddin Kasim / Anadolu Agency (Photo by Izzeddin Kasim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Soha nem látott éhínségre figyelmeztet az ENSZ
Soha nem látott éhínségre figyelmeztet Szíriában az ENSZ.
Fotó: Izzeddin Kasim / AFP

Tizenkétmillió ember nem tudja, honnan keríti elő a következő étkezéshez valót

– közölte a WFP. Az ENSZ-szervezet szerint rajtuk kívül 2,9 millió embert fenyeget az éhezés.

A szíriai lakosság 90 százaléka él a szegénységi küszöb alatt a mintegy félmillió emberéletet kioltó és az ország infrastrukturális intézményeit leromboló véres konfliktus kezdete, 2011 óta.

Szíria, amelynek összeomlott a gazdasága, immár a hatodik azon a listáján, amely az élelmiszer-bizonytalanságtól leginkább sújtott országokat sorolja fel.

Az elmúlt három évben az élelmiszerárak tizenkétszeresükre emelkedtek az aszály, a kolera és a Covid–19 sújtotta országban. Ha a nemzetközi közösség nem lép közbe Szíria megsegítése érdekében, az a veszély fenyeget, hogy az országból újabb tömeges kivándorlás indul meg

– jelentette ki David Beasley, a WFP igazgatója e heti szíriai látogatásán. Az igazgató felszólította az adományozó országokat, hogy kettőzzék meg az erőfeszítéseket a küszöbönálló katasztrófa elhárítása érdekében.

 A demokráciát követelő tüntetések elnyomását követően kitört szíriai háború miatt hárommillió ember vált belső menekültté.

A 2015-ös migrációs válság idején 1,2 millióan érkeztek Európába, közöttük számos, a háború elől menekülő szíriai állampolgár.

Eljött a megbocsátás ideje: várják vissza az asztalhoz Szíriát az arab államok és Törökország

Már csak két nagy akadály, az Egyesült Államok és az akadályozza meg Bassár el-Aszad szíriai elnök rehabilitálását, az arab országok és Törökország fátylat borítana a brutális elmúlt évtizedre.