Charles Koch, a világ 14. leggazdagabb embere, a republikánus párt elkötelezett támogatója a hét végén jelezte, hogy ellenzi Donald Trump elnökjelöltségét. Koch, az Americans for Prosperity nevű szervezetén keresztül közölte: „Az ország számára az lenne a legjobb, ha 2025-ben egy új fejezetet nyitó elnök venné át az irányítást.” Donald Trump a tavaly novemberi időközi választás után jelentette be, hogy immár harmadszor is indul az elnöki posztért, jelenleg ő az egyetlen, aki ringbe szállt a republikánus elnökjelölti címért.

Donald Trump And Joe Biden Participate In Final Debate Before Presidential Election
NASHVILLE, TENNESSEE - OCTOBER 22: U.S. President Donald Trump and Democratic presidential nominee Joe Biden participate in the final presidential debate at Belmont University on October 22, 2020 in Nashville, Tennessee. This is the last debate between the two candidates before the November 3 election.  (Photo by Jim Bourg-Pool/Getty Images)
Biden és Trump vitatkozik. Fotó: Getty Images

A félidős voksoláson Florida kormányzójaként újraválasztott Ron DeSantison ugyanakkor egyre nő a nyomás, hogy induljon ő is, eddig azonban kitért az ilyen irányú megkeresések elől, holott az akkor a YouGov által készített közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy 

a republikánus szavazók 42 százaléka látná őt szívesen elnökjelöltként 2024-ben, Trumpot csak 35 százalék favorizálta.

A republikánus körökben erős támogatottságot élvező Nikki Haley, aki Trump ENSZ-nagykövete volt, korábban közölte, hogy nem kíván Trump kihívója lenni, viszont januárban a Fox Newsnak kijelentette: hogy „bedobja magát” a jövőre induló kampányba. A republikánusok legfontosabb támogatói közé tartozó Koch testvérek (Charles és David) nemrég csatlakoztak a Club for Growth nevű, egykor Trumpot támogató, majd tőle elforduló szervezethez. A klubnak olyan tagjai is vannak, mint Stephen Schwarzmann, a Blackstone alapkezelő-gigász vezérigazgatója. Az amerikai jobboldal számára tehát ismerős a dilemma:

 se kiköpni, se lenyelni nem tudják Trumpot, 

akit korábbi elnöki kampányában sem támogattak teljes szívvel, viszont nem tudtak megfelelő ellenelnökjelöltet kiállítani, s így kénytelenek voltak beállni mögé.

Érdekes, hogy nagyjából hasonló a helyzet a demokratáknál is, holott rájuk azért ilyen értelemben soha nem volt jellemző a káderhiány. Biden 80 éves, és már a kampányában is meglehetősen kínos helyzetekbe keveredett szenilitása miatt; ilyen szituációk aztán elnöki évei alatt is sajnálatos gyakorisággal fordultak elő – ez nyilván nagyon kellemetlen volt a demokratáknak is. 

Korábban Biden magas is utalt arra, hogy kora miatt „egyciklusos” elnök lesz. 

Ugyanakkor a vártnál jobb novemberi szerepelés megerősítette pozícióit a pártban. Múlt pénteken Philadelphiában tartott egy beszédet, felsorolta elért eredményeit, majd a végén így szólt: „Engedjenek meg egy egyszerű kérdést. Velem vannak?” A tömeg a klasszikus újraválasztási mondókával válaszolt: „Még négy év! Még négy év!” A hírmagyarázók szerint a beszéd egyértelműen arra utal, hogy az elnök változtat korábbi álláspontján, és elindul a megmérettetésen. Erre újabb bizonyíték lehet a kedden az ország állapotáról (State of the Union) tartandó évértékelő beszéde. 

Biden feljövőben

Ha a gazdaságot nézzük, Bidennek jó érvei vannak maga mellett: januárban a foglalkoztatottak száma 517 ezerrel nőtt, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalék, 1969 óta a legalacsonyabb, dacára annak, hogy a Fed negyven éve nem látott monetáris szigorítási ciklusban van. Ha szerencséje van, az Egyesült Államok elkerüli a recessziót, és a kampány idejére megszelídül az is. 

„Nem tud már felpattanni a színpadra? Nem, de ez kit érdekel?”

– utalt a Clinton-adminisztráció egy korábbi tagja arra, hogy ilyen eredmények mellett nem számít, hogy hány éves az elnök. Elemzők egyetértenek abban, hogy ha Biden bejelenti indulását, nem nagyon akad majd kihívója a pártban, sőt arra is számítanak, hogy Kamala Harris ismét csatlakozhat hozzá alelnökjelöltként, hogy tutira behúzzák a kisebbségi szavazatokat.

Kampánytémák
Továbbra is a gazdasági kérdések foglalkoztatják leginkább az amerikai választókat

A nagy kérdés persze az, hogy a választók mit gondolnak erről. Egy nyár végi felmérés szerint a választók 57 százalékának nem tetszett Biden elnöki teljesítménye, 37 százaléknak viszont igen. Azóta viszont ez a 20 százalékpontos különbség 8,5 százalékpontra csökkent,

52,3 százalék nem ért egyet, 43,8 viszont egyetért az elnök tevékenységével.

Ehhez hozzájárult az infláció csökkentéséről szóló törvény elfogadása (benne a tiszta energia támogatása és a vényköteles gyógyszerek árának csökkentése), a kiállás az abortuszhoz való jogért, miután a legfelsőbb bíróság elkaszálta a Roe vs Wade precedenst, az infláció csökkenésének elindulása, valamint ezzel szoros összefüggésben az üzemanyagok olcsóbbá válása is. Viszont fejfájást okozhat a demokratáknak, hogy Bidennél is komoly problémák mutatkoznak a minősített iratok kezelésével kapcsolatban. Így enyhül a nyomás Trumpon hasonló ügyei miatt.

Kettejük összecsapása márt csak azért is érdekes lenne, mert a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiaknak mindkettejükből elege van, unják őket, így elnökjelöltségük esetén a rossz és a kevésbé rossz között kellene választaniuk. 

A következő elnökválasztási kampány jelentősen különbözik majd az előzőtől, amelyet a pandémia tombolása idején tartottak. 

Sokkal nagyobb szerepe lesz a nyilvános megjelenésnek, amely finoman szólva sem tartozik Biden erősségei közé. Ezzel tisztában vannak a demokratákkal szimpatizáló szavazók is, az ABC tévétársaság és a The Washington Post által vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények szerint az ebbe a körbe tartozók 58 százaléka inkább más jelöltet látna szívesen.

„Ha 80 éves vagy, s már így is te vagy az Egyesült Államok legidősebb elnöke, ne csodálkozz, ha az emberek nem benned látják a jövőt” – kommentálta a hangulatot a múlt héten David Axelrod, Obama korábbi vezető politikai stratégája a CNN-nek.