Az afrikai élelmiszerválság Európa biztonságát fenyegeti – hangoztatta Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője az Európai Parlament fejlesztési bizottságának az afrikai élelmiszerválságról szóló ülésén.

African little girls standing in trash and looking at Kibera slum, Kenya, East Africa African little girls standing in trash and looking at houses in Kibera slum, Kenya, East Africa. Kibera is the largest slum in Nairobi, the largest urban slum in Africa, and the third largest in the world
Fotó: GettyImages

Az ukrajnai háború és a klímaváltozás, valamint az afrikai országok gazdasági problémái miatt súlyos éhínségek és általános élelmiszerhiány alakult ki a kontinensen. A társadalmi katasztrófa pedig egy újabb menekültválságot idézhet elő, amire a az nincsen felkészülve.

A politikus hatékony uniós fellépést és konkrét programokat sürgetett az afrikai helyi kistermelők támogatása érdekében.

A korszerű mezőgazdasági technológiák bevezetése, a mezőgazdasági termelés növelése és a gazdák piachoz jutásának elősegítése területén a hatékony uniós fellépés a migráció megállításának fontos eszköze

 – emelte ki Hölvényi.

Az EP-képviselő elmondta, Afrika lakosságának több mint fele a mezőgazdaságból él. A kisméretű családi gazdaságok azonban nem férnek hozzá sem a piachoz, sem a pénzügyi szolgáltatásokhoz, ráadásul szinte semmilyen segítséget sem kapnak a szélsőséges időjárás elleni küzdelemhez. Részvételük kulcsfontosságú az élelmiszerválság mérsékléséhez, ezáltal a migráció megfékezéséhez.

Tájékoztatása szerint konkrét lépéseket sürgetve a következő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz és a Világélelmezési Program (WFP) vezetőihez:

hogyan támogatja az EU az innovatív mezőgazdasági és vízgazdálkodási technológiákat, és mit tesz a kisgazdaságok termelékenységének növeléséért és piacra juttatásáért?

"Ezeken a területeken a hatékony uniós fellépés a migráció megállításának fontos eszköze" – fogalmazott Hölvényi György, majd hozzátette: az uniós bizottság jelenlévő képviselői nem adtak érdemi választ, ezért írásbeli kérdéssel fordul a testülethez.