Kína és Ausztrália lezárhatja az évek óta tartó kereskedelmi háborút: jövő héten a két ország kereskedelmi miniszterei online fognak egyeztetni egymással. Canberra közölte, hogy az ausztrál termékek exportját sújtó kínai korlátozások és vámok eltörlését kívánja elérni. Peking szintén megerősítette a virtuális találkozó létrejöttét, de konkrét részleteket nem árult el.

Beautiful,National,State,Flags,Of,China,And,Australia,Together,At Beautiful national state flags of China and Australia together at the sky background. 3D artwork concept.
Kína és Ausztrália elásná a csatabárdot.
Fotó: Leonid Altman

Kína kész együttműködni Ausztráliával, hogy előmozdítsa a kölcsönös tiszteleten alapuló kétoldalú együttműködést

– nyilatkozta a kínai kereskedelmi tárca szóvivője az SCMP-nek. Kína és Ausztrália több mint három év után tárgyal egymással miniszteri szinten, a politikusok várhatóan egy sor kereskedelmi és befektetési kérdést vitatnak meg. A találkozó más miatt is fontos: valószínűleg előkészítik Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök pekingi látogatását is.

A két ország 2015-ben még szabadkereskedelmi egyezményt kötött, a következő évben pedig a stratégiai partnerségről írtak alá megállapodást. A Malcolm Turnbullt váltó Scott Morrison azonban keményen fellépett Kína ellen: 2018 nyarán az ausztrál hatóságok közölték,  hogy a Huawei és a ZTE nem szállíthat technológiai berendezéseket az ausztrál 5G-s hálózatokhoz. Scott Morrison a koronavírus-járvány kapcsán is élesen bírálta a távol-keleti országot, amit az visszautasított, és válaszul óva intette a kínai diákokat, hogy ausztrál egyetemeken tanuljanak, 

megfosztva az ausztrál felsőoktatási intézményeket egyik fontos bevételi forrásuktól.  

Canberra felmondta az új selyemutakkal kapcsolatos megállapodásokat, majd a kínai kormány bejelentette, hogy felfüggeszti a magas szintű gazdasági kapcsolatait az ausztrál kormánnyal. Kína vámot vetett ki az ausztrál borra és árpára, majd vállalatai teljesen, illetve nagyrészt leállították a homár, a fa, a marhahús, a réz, a cukor és a szén behozatalát. A kínai befektetők is távoztak Ausztráliából.

Ausztrália válaszul a Kínából érkező késztermékekre (például a papír) vetett ki vámokat, valamint panaszt nyújtott be a WTO-hoz. A vasércet viszont továbbra is bőszen vásárolták a kínaiak, így a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly elérte a 220,9 milliárd dollárt a kínai vámhatóság adatai szerint.  

Más ágazatokban azonban súlyos problémákat okozott a kereskedelmi háború, például az ausztrál homárok több mint 90 százalékát exportálták Kínába 2019-ben, ami 2020 végére nullára redukálódott. A tenger gyümölcsei várhatóan a jövő heti találkozón is szóba kerülnek, ugyanis az ausztrálok már márciusban újraindítanák a Kínába irányuló szállítmányokat.

Szakértők szerint a két ország gazdaságilag egymásra van utalva: az inflációval küzdő Canberra a Kínának szánt termékeit csak részben tudta átirányítani az európai, az amerikai és az ázsiai piacokra, ráadásul a földrajzi távolságok miatt a szállítás is megdrágult. Peking szintén nehezen és drágán tudja kiváltani az ausztrál mezőgazdasági termékeket, energiahordozókat és nyersanyagokat, így az elemzők a két ország közötti kapcsolatok javulását várják. Nagy kérdés persze, hogy mit szól ehhez Washington, hiszen Ausztrália az AUKUS (háromoldalú biztonsági egyezmény Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között) tagjaként az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese.

Száműzik a brit uralkodót az ausztrál dollárról

Lekerül az ausztrál ötdollárosról a brit uralkodó portréja, helyébe az őslakosok kultúráját tükröző motívumot terveznek – közölte az ország jegybankja csütörtökön. Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség 12 további országának államfője, noha szerepe túlnyomórészt ceremoniális.