Magyarországnak „nagyon hamar” meg kell erősítenie igazságszolgáltatásának függetlenségét, hogy reális esélye legyen arra, hogy az gazdaságélénkítő Covid-programjából Budapest számára előirányzott 15,4 milliárd euróhoz hozzájusson – mondta Vera Jourova, az Európai Bizottság egyik helyettes vezetője, akit a Reuters idézett szombaton.

Row of European Union flags waving in the wind European flags in front of the Berlaymont building, headquarters of the European commission in Brussels.
Fotó: Getty Images

Magyarország mintegy 5,8 milliárd euró támogatást és további 9,6 milliárd euró olcsó hitelt kaphat az EU-tól, de felfüggesztették a kifizetéseket mindaddig, amíg Budapest nem hajt végre reformokat az igazságszolgáltatás függetlenségének javítása és a korrupció elleni küzdelem érdekében.

„Olyan törvényeket kell majd elfogadniuk, amelyek megerősítik a bírák helyzetét, és erősítik a korrupcióellenes intézkedéseket” – mondta Jourova, miután a magyar delegáció a héten tárgyalásokat folytatott a brüsszeli székhelyű uniós végrehajtó testületnél.

Jourova hozzátette, hogy a magyarországi közbeszerzések javítása is követelmény. „Ezek nagyon konkrét dolgok, amelyeket a magyar kormány megígért, hogy nagyon hamar kijavít vagy beépít… az idő ellenük dolgozik.”

Brüsszel tavaly függesztette fel a Budapestnek szánt helyreállítási forrásokat, és javasolta további 7,5 milliárd euró befagyasztását, amelyet Magyarország rendes körülmények között az uniós költségvetésből megkapna.

Orbán Viktor szombati évértékelőjében arról beszélt, hogy segítség helyett csak újabb és újabb szankciók érkeznek Brüsszelből.