Életének 88. évében meghalt az űrkorszakot idéző fémes ruháiról, parfümjeiről és megdöbbentő kijelentéseiről ismert Paco Rabanne. Halálhírét a Paco Rabanne márkát birtokló Puig csoport hozta nyilvánosságra pénteken.

Paco Rabanne Celebrates His 30 Years Of Creating And Selling His Professional Collection In France In May, 1994.
FRANCE - MAY 01:  Paco Rabanne celebrates his 30 years of creating and selling his professional collection in France in May, 1994 - Working at home.  (Photo by Pool BENAINOUS/MARCHETTI/Gamma-Rapho via Getty Images)
Fotó: Pool Benainous / Marchetti / Getty Images

A cég vezrérigazgatója, Marc Puig közleményében mély megindultságának adott hangot, és felidézte, hogy a divattervező személyiségén keresztül egyedi esztétikával és bátor, forradalmi és provokatív víziójával gazdagította a divat világát – írja a The Guardian.

A Paco Rabanne divatház önállóan is megemlékezett alapítójáról, akit a 20. század egyik legfontosabb alakjának neveztek, és akinek örökségét az inspiráció folyamatos forrásának tekintik.

A divattervező 1934 februárjában született a Baszkföldön, apja a köztársaság hadseregében volt katona, míg anyja Cristóbal Balenciagánál dolgozott varrónőként. Hírnevét a hatvanas években szerezte futurisztikus ruháival, és ekkor kezdett el együttműködni Puiggal is a parfümjei megalkotásán, ami később még nagyobb ismertséget hozott számára.