Az egyszer használatos műanyag gyártása 2019 és 2021 között évi hatmillió tonnával nőtt, annak ellenére, hogy globálisan egyre szigorúbbak a szabályok, mivel ez jelenti az egyik legsúlyosabb környezetvédelmi veszélyt. Hatalmas mennyiségű egyszer használatos műanyagot temetnek szemétlerakókba, vagy kerül a folyókba és a tengerekbe, a gyártása pedig nagymértékben hozzájárul a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásához.
Ezeknek a szennyező anyagoknak a gyártása ugyan némileg visszaesett az utóbbi időben, az egyszer használatos műanyag „szűz” fosszilis energiaforrásokból való előállítása még messze nem érte el a csúcspontját, és az újrahasznosított alapanyagok használata továbbra is a legjobb esetben is marginális tevékenység – derül ki az ausztrál Minderoo Foundation indexéből, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

Toxic Trash Spurs Blame Game in West Africa
Sacks of collected plastic bottles at the Kpone landfill site in Tema, Ghana, on Tuesday, July 5, 2022. Love it or hate it, plastic is a matter of life and death in Ghana, a nation of 32 million where a quarter of the population lives in poverty and many citizens cant cook with what comes from their taps without risking sickness. Photographer: Nipah Dennis/Bloomberg via Getty Images
Az egyszer használatos műanyag jórészt lerakókba kerül.
Fotó: Getty Images


 

Senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy a műanyaghulladék-válság jelentősen romlani fog, mielőtt éves bázison csökkenne az egyszer használatos termékek fogyasztása

 – emelte ki a Reuters az alapítvány közleményéből. 
A szűz polimerek legnagyobb gyártója az amerikai Exxon Mobil, a második helyen a kínai Sinopec áll, és utóbbi építette, illetve tervezi építeni a legtöbb új gyártóegységet a 2019 és 2027 közötti időszakban. A kínai vállalat 2027-ben már ötmillió tonna előállítására lesz képes, megelőzve az Exxon Mobilt, amelynek a kapacitása négymillió tonna lesz. Egyik cég sem kommentálta a jelentésben foglaltakat.

Indonesia Environment Issue
Household garbage disposed of into the sea at low tide accumulates under the houses of residents in the Riau island of Batam, Indonesia, on May 5, 2020. Various types of rubbish spread on average Plastic waste, paper waste, household waste and other rubbish blend to spread odor and all the potential diseases contained in it.If measured can be up to 1 meter depth of the garbage (Photo by Teguh Prihatna/NurPhoto via Getty Images)
A folyók, tengerek is tele vannak műanyaghulladékkal.
Fotó: Getty Images


A globális műanyagkeresletet az elmúlt 15 évben elsősorban Kína hajtotta, annak ellenére, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában is betiltottak bizonyos egyszer használatos műanyagokat 2019 óta. Ugyanakkor a távol-keleti ország adja a 2019 és 2021 között megteremtett 15 millió tonnás új gyártási kapacitás felét. Tavaly jelentették be, hogy a következő öt évben jelentősen visszafogják a termelést és a használatot, egyes termékeket teljesen betiltanak.
A termelés növekedésének várható lassulása ellenére kínai annak a húsz legnagyobb gyártónak a fele, amely 2027-ig bővíteni tervezi a szűz polimerek előállítását, figyelmeztetett a Minderoo jelentése.
A kutatás szerint 2021-ben mintegy 137 millió tonna egyszer használatos műanyagot állítottak elő fosszilis energiahordozóból, és 2027-ig további 17 milliós növekedés várható. A gazdag országok a hulladék jelentős részét külföldre szállítják. Az Európai Parlament betiltaná az újrahasznosítható műanyag exportját, amely súlyos egészségügyi és környezeti károkkal jár a szegény fejlődő országokban.