Tetemes bírsággal sújtotta a bukaresti jegybank (BNR) az OTP Bank Romániát különböző kihágások, többek között a pénzmosás elleni jogszabályok áthágása miatt. A román Profit.ro gazdasági-pénzügyi portál cikke szerint a Román Nemzeti Bank (BNR) tavaly 15 bankot és tíz pénzintézetet részesített figyelmeztetésben, illetve büntetett meg a pénzmosás megelőzéséről és leküzdéséről, a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáról szóló román törvény előírásai alapján. 

International bBanks and Businesses in Bucharest
A branch of the OTP bank is seen on 6 February, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A romániai OTP-leánynál állítják, hogy minden segítséget megadnak a kétes ügyek feltárásához a hatóságoknak.
Fotó: Jaap Arriens / AFP

Miközben a Patria Bank és a Transilvania Bank egyaránt 50 ezer lejes (1 lej 78,50 forint) pénzbírságot kapott bizonyos rendellenességek miatt, 

az OTP Bank Romániára rekordösszegű, 39,2 millió forintnak megfelelő, 500 ezer lejes bírságot szabtak ki összesen 11 kihágás miatt.

A román központi bank jelentése szerint hiányosságokat tapasztaltak az OTP belső szabályozási és ellenőrzési mechanizmusaiban, nem jelentettek gyanús ügyleteket azok bekövetkezte előtt, sőt egy esetben azt követően sem, pedig az utóbbi esetben megfelelő magyarázatot is kell adni. 

A Profit.ro cikke rámutat, a magyar leánybanknak egy esetben problémája adódott a valós számlatulajdonos kilétének megállapításában is, illetve nem hozott megfelelő óvintézkedéseket a jogilag magas kockázatú területekkel összeköthető tranzakciók esetében. Magyarul: nem ellenőrizte le a pénz eredetét, valamint az utalás valós haszonélvezőjét. 

Több bukaresti hírportál egybehangzóan állítja, hogy a leggyanúsabb tranzakció egy olyan bűncselekményhez köthető, amelyet a román főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztálya (DIICOT) tavaly göngyölített fel. 

A nyomozó hatóság szerint a gyanúsítottak bűnszövetkezetet hoztak létre, melynek révén 

hamis iratokkal hozzájutottak egy a közép-amerikai Belize-ben bejegyzett offshore cég romániai OTP-s számláján található, több mint 70 millió lejhez (5,4 milliárd forint), 

majd több más számlára utalva mosták tisztára az összeget. 

A DIICOT tavaly májusban 28 házkutatást tartott egy időben Bukarestben és több romániai megyében, tizenegy érintettet hallgattak ki, a bűnvádi eljárás során ügyvédeket, valamint az OTP két alkalmazottját is meggyanúsították. Az OTP Bank Románia annak idején közölte: ők is bűnvádi feljelentést tettek az ügyben.

Munkatársunk megkeresésére az OTP Bank romániai leányvállalatának kommunikációs osztálya pénteken röviden reagált az ügyre, valamint a bukaresti jegybank által kiszabott büntetésre. A pénzintézet megállapítja, hogy a Román Nemzeti Bank a bankrendszer felügyeleti hatósága, így rendszeresen, legalább évente felügyeli Románia valamennyi hitelintézetét, az OTP Bank Románia tevékenységét is. 

Természetesen továbbra is válaszolunk a felügyeleti hatóságtól érkező minden igénylésre, eleget teszünk a BNR részéről jövő összes javaslatnak, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően járunk el 

– áll az OTP Bank Románia válaszában.

Egyébként a bukaresti jegybank által a romániai bankokra, pénzintézetekre tavaly kiszabott bírságok száma háromszorosan haladja meg a 2021-ben és 2020-ban kirótt büntetésekét. A román sajtó egy része az OTP Bank Románia megbüntetése kapcsán felidézi: 

a BNR 2018-ban megakadályozta, hogy a magyar hátterű pénzintézet felvásárolja görög tulajdonosától a Banca Romaneascát.

Médiaértesülések szerint a tranzakció bukaresti vétóját a pénzmosás elleni román hivatal ellenvetése alapozta meg. 

Az OTP Bank Románia – 2,89 százalékos piaci részesedésével – a kilencedik helyet foglalta el a romániai bankpiacon a BNR legfrissebb adatai szerint. A pénzintézet 15 millió lej adózás utáni veszteséggel zárta a tavalyi első három negyedévet, amit a rendkívüli céltartalékképzés igényével magyaráznak. A magyar bank romániai leányvállalatának működési eredménye 2022 első kilenc hónapjában elérte a 146 millió lejt, ami 67 százalékos éves növekedés. Az OTP tavaly tőkét is emelt a romániai leányánál.