Romániában a késve kiállított villanyszámlák részletekben való kiegyenlítésének lehetővé tételére kötelezte a szolgáltatókat az energetikai szabályozó hatóság (ANRE), ugyanakkor előírta számukra, hogy részletes magyarázatot is mellékeljenek a számlán szereplő tételekhez.

Bucharest,,Romania,-,July,19,,2020:,Electrica,Sa,Office,Building
Fotó: Shutterstock

A pénteken közzétett szabályzat kidolgozásától és bevezetésétől a fogyasztók védelmének erősítését reméli a hatóság. A rendelkezés szerint a fogyasztók ezentúl a leszámlázott időszakkal azonos időtartamú haladékra jogosultak a villanyszámla kifizetésnél, amennyiben a szolgáltató késve állította ki a számlát. 

A védelemre szoruló fogyasztók esetén legalább három hónapos haladékot kell biztosítani a törlesztésre, a szolgáltató pedig nem számolhat fel késedelmi kamatot.

Az intelligens mérőórákkal rendelkező fogyasztóknak joguk van (a napszaktól függő) dinamikus díjszabású szerződést kötni, a szolgáltatónak pedig jelszóval védett, ingyenes internetes fiókhozzáférést kell biztosítani számukra, ahol valós időben bármikor ellenőrizhetik pillanatnyi és összesített fogyasztásuk mennyiségét és díjszabását.

A villamosenergia-szolgáltatóknak ezentúl útmutatót is kell mellékelniük a számlán szereplő tételek értelmezéséhez. Ennek – a magyarázatokon kívül – összehasonlító grafikonokat is kell tartalmaznia az adott fogyasztó által az előző év azonos időszakában, illetve az utóbbi három évben elhasznált villanyáram mennyiségét és árát illetően.

Az ANRE-hez tavaly csaknem 40 ezer lakossági panasz érkezett az áram- és gázszolgáltatók ellen, 64 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

 A problémák túlnyomó többsége a számlák rendszertelen és áttekinthetetlen kiállítására, a mérőórák rendszeres leolvasásának elmulasztására vonatkozott. A panaszosok szerint a szolgáltatók a rendszertelen számlázással tudatosan próbálják kijátszani az árkompenzációról és árkorlátozásról szóló kormányzati intézkedéseket.

A szolgáltatók viszont azt állítják, hogy éppen az egyre bonyolultabb számlázási szabályok és az előírások állandó változása miatt nem tudják időben kiállítani a számlákat és a törvényes előírásoknak megfelelően legalább háromhavonta leolvasni a mérőórákat.

A román kormány által tavaly bevezetett ársapkarendelet a fogyasztás mértékétől függően több kedvezményes hatósági árat szabott meg a villamosenergia-fogyasztók számára. A jogszabály a villanyáram esetén havi 100 kilowattórás fogyasztásig 68 banis (54 forint), 100 és 255 kilowattóra között 80 banis (64 forint), 255 kilowattóra felett pedig 1,3 lejes (104 forint) tarifát állapított meg kilowattóránként.