Berlin vasárnap szavaz arról, hogy 2030-ra klímasemlegessé tegyék-e a város. A jogilag kötelező érvényű népszavazás arra kényszerítheti az új konzervatív önkormányzatot, hogy a megújuló energiába, az épületek hatékonyságába és a tömegközlekedésbe fektessen.

Steam flows from the chimneys on the roofs of the apartment buildings Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Jan Woitas/picture alliance via Getty Images)
Berlin arról szavaz vasárnap, hogy 2023-ra klímasemlegessé váljon-e. Az eredmény jogilag kötelezőérvényű is lehet.

Németország jelenleg azt szeretné elérni, hogy Európa 2045-re szén-dioxid-semleges legyen. Ha a vasárnapi népszavazás a klímaaktivisták akarata szerint alakul, akkor Berlin ennél ambiciózusabb célt tűz ki maga elé. 

A kezdeményezés szervezői szerint eddig mintegy 455 ezer berlini kérte, hogy levélben adhassa le szavazatát. 

Ahhoz, hogy a népszavazás kötelező érvényű legyen, a pozitív szavazatok többségén túl további, legalább 608 ezer szavazónak kell igennel szavaznia.

A szavazást kezdeményező klímaaktivisták szerint a kormány célkitűzése túl messze van a jövőben ahhoz, hogy megakadályozza a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokot meghaladó mértékét. Szerintük már léteznek tanulmányok, amelyek konkrét intézkedéseket kínálnak a cél eléréséhez. Ilyen például a napelemek telepítése a város összes alkalmas háztetőjére, amivel a villamosenergia-felhasználás mintegy 25 százalékát fedezhetnék. Az aktivisták azt is állítják, hogy a német fővárosnak emellett ösztönöznie kellene az elektromos járművek és a tömegközlekedés használatát, valamint kerékpárutakat építenie.

Danny Freymark, a CDU berlini törvényhozója szerint a kezdeményezésnek nagy esélye van a jóváhagyásra, de ő ellene fog szavazni, mivel úgy véli, még ha mindent megtesznek, akkor sem érnék el klímasemlegességet 2030-ra. Hasonló álláspontot képvisel Bernd Hirschl, a berlini Ökológiai Gazdaságkutató Intézet munkatársa is, aki szerint 

a város kevés megújuló energiaforrással rendelkezik, így nem kérdéses, hogy a célt nem érhetik el. Szerinte a népszavazás inkább egy üzenet a polgároktól a politikusoknak, hogy vegyék komolyan a klímacélok mielőbbi elérését 

– foglalta össze a Reuters.

Megegyezett az Európai Bizottság Németországgal, nem végzik ki a belső égésű motorokat

A kecske is jóllakott, és a káposzta is megmaradt. Lehetnek 2035 után is belső égésű motorok, de csak e-üzemanyaggal működhetnek.