Nemzetközi gazdaság

Egymás tenyerébe csapott Putyin és Hszi, „praktikus együttműködésre” rendezkednek be

Oroszország kínai cégekkel pótolná a háború miatt kivonuló nyugati vállalatokat, és jelentősen növelné földgázexportját az ázsiai országba – többek között erről állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában. Peking béketerve Moszkva számára alap.

Moszkva kész segíteni a kínai vállalkozásoknak abban, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországból kivonuló nyugati cégek helyébe lépjenek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Hszi Csin-ping kínai államfővel a Kremlben folytatott megbeszéléseken.

Xi Jinping Visits Moscow
Fotó: Contributor / Getty Images

Hszi Moszkvában tett állami látogatásának második napján Putyin azt is elmondta, hogy a két vezető megvitatta a tervezett Power of Siberia 2 gázvezeték tervét is, amely orosz gázt szállítana Kínába.

A tervezett vezeték évente 50 milliárd köbméter földgázt szállítana Oroszországból Mongólián keresztül Kínába. A Kreml már évekkel ezelőtt felvetette az ötletet, ami az orosz–ukrán háború fejleményeivel mostanra egyre sürgetőbbé vált, a legfőbb vásárlónak számító Európát Kínával pótolná Oroszország.

Meggyőződésem, hogy sokoldalú együttműködésünk tovább fog fejlődni országaink népeinek javára

– mondta az ukrajnai háborús bűnök miatt a Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött Putyin, hozzátéve, hogy Oroszország „stratégiai szállítója” Kínának kőolaj, földgáz és szén tekintetében.

Hszi szerint Kínának és Oroszországnak szorosabban kell együttműködnie a "praktikus együttműködés” előmozdítása érdekében. „Látható az együttműködésünk korai gyümölcse, és a további kooperáció is folyamatban van” – mondta a kínai elnök.

Az orosz állami energiaóriás, a Gazprom jelenleg is szállít földgázt Kínába a Power of Siberia gázvezetéken keresztül, egy 2019 végén megkötött, 30 évre szóló, 400 milliárd dolláros szerződés keretében.

A Kínába irányuló orosz gázexport ugyanakkor még mindig csak töredéke annak a rekordmennyiségű 177 milliárd köbméteres mennyiségnek, amelyet 2018–19-ben Európába szállított. Az ukrajnai konfliktus tavaly februári kezdete óta az Európába irányuló mennyiség 62 milliárd köbméterre zsugorodott.

Putyin kedden azt mondta, hogy Oroszország 2030-ig legalább 98 milliárd köbméter gázt szállít Kínába.

Peking béketerve lehet az alap

Az orosz és a kínai elnök újra megvitatta az ukrajnai válság kérdéseit is, miután Putyin a hétfői első tárgyalási fordulóban néhány helyen „pontosította” Moszkva álláspontját.

A Kína javasolta béketerv alapját képezheti az ukrajnai helyzet megoldásának - jelentette ki Putyin az egyeztetés után.
 

Úgy véljük, hogy a Kína által előterjesztett béketerv számos rendelkezése összhangban van Oroszország megközelítésével, és alapul szolgálhat a békés rendezéshez, amikor a Nyugat és Kijev készen áll majd erre

–  mondta az MTI jelentése szerint, majd muindjárt hozzátette azonbanm, hogy Ukrajna részéről nem tapasztalt tárgyalási készséget.

Hszi és Putyin együtt: nem kérünk a szabályaitokból

Közös nyilatkozatot adott ki moszkvai találkozója után a kínai és az orosz elnök, amely szerint megelégszenek a nemzetközi jog normáival, és nem hagyják hogy mások ezeken felüli szabályokat oktrojáljanak rájuk. Kína az Egyesült Államok első számú geopolitikai riválisa.

 

orosz-kínai együttműködés Putyin orosz-ukrán háború gázszállítás Oroszország Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek