Kevesebb mint a felét érheti a Twitter, mint amikor azt ősszel felvásárolta – legalábbis erre következtetett a The Wall Street Journal azokból az e-mailekből, amik a birtokába jutottak.

Elon Musk - Twitter Illustration
Elon Musk hétvégén közölte a Twitter dolgozóival, hogy részvénytámogatást ad nekik.
Fotó: AFP

A Twitter a hétvégén közölte a dolgozókkal, hogy hat hónap múlva részvénytámogatást juttat számukra, aminek egy részét egy év elteltével válthatják pénzre. A közösségi-médiaoldal a részvényjuttatást nem először használná, mivel azzal a volt alkalmazottakat rendszerint megkínálta. Sőt, ez a módszer a technológiai vállalatoknál népszerű módja a tehetségek bevonzásának.

Musk e-mailjéből kiderül, hogy a vállalatot nagyjából 20 milliárd dollárra értékelték fel. Ez az összeg kevesebb mint a fele annak a 44 milliárd dolláros árnak, amennyiért a milliárdos tavaly megvásárolta a vállalatot.

Elon Musk decemberi közlése szerint a vállalat alkalmazotti létszáma a 2021-es 7500-ról nagyjából 2 ezer főre csökkent. Azt egyelőre nem tudni, hogy közülük hányan kaphatnak részvényt.

Musk a munkatársaknak küldött üzenetében a vállalat optimista jövőjét vázolta fel: szerinte

a cég értéke meghaladhatja majd a 250 milliárd dollárt is.

Ehhez azonban kihívásokkal teli út vezet. Mint írta, első lépésként gyorsan átalakítják a vállalat struktúráját, hogy a cég ne menjen csődbe.

A cégvezető még novemberben arról tájékoztatta a munkatársait, hogy a Twitter hasonló keretek közt kínál részvényeket nekik mint a SpaceX, Elon Musk rakéta- és műholdvállalata, ami a tulajdonosi részesedést használja az alkalmazottak bevonzására és fizetésére.

Mivel a SpaceX magántulajdonban van, az eladható részvényeket birtokló alkalmazottak nem találhatnak rájuk vevőt, csak magát a vállalatot. A SpaceX rendszeresen felkéri a jelenlegi és a korábbi alkalmazottakat, hogy ha szeretnék, adják el részvényeiket. A vállalat meghatározza az eladható részvények összértékét, így nem garantált, hogy aki készpénzre akarja váltani a részvényeit, az meg is tudja tenni, vagy el tudja adni az összes részvényt, amit szeretne – írta meg a WSJ.

A részvényeket másra is használja Elon Musk, mégpedig az adósságainak kiváltására: új Twitter-részvények kibocsátásával törlesztené a cég megvásárlására felvett 13 milliárd dolláros hitelei egy részét.

Elon Musk utasítására kakival válaszolt szerkesztőségünknek a Twitter

A milliárdos üzletember újabb egyedi ötlete, hogy minden sajtómegkeresésre ürülékes emojival válaszolnak.