Jelentősen nőttek Kína nem pénzügyi külföldi beruházásai (ODI) az idei első két hónapban. Az ázsiai ország kereskedelmi minisztériuma hétfőn azt közölte, hogy 

Kína külföldre irányuló nem pénzügyi közvetlen befektetése az egy évvel korábbihoz képest 35,7 százalékkal, 136,04 milliárd jüanra (7159,8 milliárd forint) emelkedett 2023 első két hónapjában. 

A minisztérium közleménye szerint dollárban kifejezve az ODI 26,5 százalékkal, 19,96 milliárd dollárra nőtt. 

Fotó: AFP

Az Egy övezet, egy út programban részt vevő országokba kihelyezett nem pénzügyi ODI a február végével zárult két hónapban 4,04 milliárd dollár volt, ami 27,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. 

A minisztérium szerint a lízing- és kereskedelmi szolgáltatások területén a kínai ODI 22,3 százalékkal, 4,72 milliárd dollárra nőtt az első két hónapban az egy évvel korábbihoz képest, míg a kínai befektetések a nagy- és kiskereskedelmi szektorban 17,2 százalékkal, 4,09 milliárd dollárra emelkedtek. 

Normalizálódott az élet Kínában az ázsiai gazdaság újranyitása után. Egyre több mutató jelzi, hogy az élet és a fogyasztás visszatér a Covid–19 miatti lezárások előtti időszakhoz, azonban a teljes visszaállásra még várni kell. Változás, hogy a hangsúlyt ezentúl a megújuló energiaforrásokra és a magas hozzáadott értékekre helyezik. 

Munkahelyek milliói kerülnek veszélybe, ha Európa elvágja a keleti együttműködés szálait

Mélyebb gazdasági válság lesz, ha ideológiai indíttatásból az és Kína közötti gazdasági együttműködés megszűnik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban.