A Wood Mackenzie globális kutató- és tanácsadó csoport legfrissebb jelentése szerint a kínai nyitás lesz az olajkereslet idei talpra állásának „legnagyobb hajtóereje”. „A normális mobilitáshoz való visszatérés Kínában az idén várható napi 2,6 millió dolláros keresletnövekedésből napi egymillió hordót tesz ki” – hangsúlyozta a Massimo Di Odoardo alelnök által vezetett elemzőcsoport az alapforgatókönyvéről. Ez azt jelenti, hogy a globális olajkereslet élénkülésének 38,5 százaléka származna a világ második legnagyobb gazdaságából.

China's Travel Peak Before Mid-Autumn Festival Holiday
BEIJING, CHINA - SEPTEMBER 18: Vehicles move on elevated highway before the Mid-Autumn Festival holiday on September 18, 2021 in Beijing, China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
A korlátozás feloldásával megindultak a kínaiak.
Fotó: Getty Images


Hszi Csin-pin kínai elnök az e heti moszkvai és a korábbi szaúd-arábiai látogatásán is nagy hangsúlyt fektetett az ország biztonságos energiaellátásának garantálására, és kiemelte, mennyire fontosnak tartja az olajpiac stabilitását – emlékeztetett a jelentésről beszámolva a CNBC.
A tanácsadó cég arra számít, hogy ha sikerül elkerülni a recessziót, akkor a Brent ára hordónként átlagosan 89,4 dollárra kúszik fel a csütörtök reggeli 76,23 dollárról. (Egy dollár 353,4 forint.) A Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben azonban optimista az idei növekedést illetően. 

Nem várunk globális recessziót az idén a Silicon Valley Bank összeomlását követő pénzpiaci zavarok ellenére. Arra azonban számítunk, hogy a nyugati országokban néhány hónapig még folytatódik a gazdasági lassulás, mielőtt 2023 második felében fordulópontot érne el

– írták a jelentésükben.

Chicken Farm In Handan
GUANTAO, CHINA - MARCH 15: Employees sort and package eggs at a poultry farm on March 15, 2023 in Guantao County, Handan City, Hebei Province of China. (Photo by Hao Qunying/VCG via Getty Images)
A legjobb forgatókönyv esetén hét százalékkal bővülhet idén a kínai gazdaság.
Fotó: Getty Images

Bár a Wood Mackenzie szerint a magánfogyasztás hajtja majd elsősorban a kínai kereslet növekedését, az alapforgatókönyvhöz képest pozitívabb lesz a helyzet abban az esetben, ha a iparvezérelt lenne. 

A cég előrejelzése szerint a kínai 7 százalékkal bővülne, ha Peking élénkítő intézkedéseket hozna, és emelné az infrastrukturális kiadásokat,

ami az előrejelzés szerint 2023-ban több mint 10 százalékkal meglökné az építőipar növekedését.
Az adatok szerint azonban az év visszafogottan kezdődött a világ második legnagyobb gazdaságában a koronavírus-korlátozások feloldása után, az ipari termelés januárban elmaradt a piaci várakozásoktól. Az óvatosságot tükrözi az is, hogy Peking mindössze „5 százalék körüli” GDP-növekedést tűzött ki célként 2023-ra.

CK Hutchison and CK Assets Businesses Ahead of Earnings Announcements Signage at the Cheung Kong Center II building construction site, developed by CK Asset Holdings Ltd., in Hong Kong, China, on Monday, March 13, 2023. CK Asset is scheduled to release earnings results on March 16. Photographer: Paul Yeung/Bloomberg via Getty Images
Sok függ attól, mennyi pénzt fordít Peking infrastrukturális beruházásokra.
Fotó:  Getty Images

A kínai gazdaság azonban hagyományosan nagyobb ütemben bővül a kormányzati előrejelzéseknél – az elmúlt 18 évből 12-ben meghaladta a kitűzött célt – emlékeztettek az elemzésben. „Valószínűleg idén is az lesz a helyzet, hogy alulígérnek és túlteljesítenek A legjobb forgatókönyvünk szerint a növekedés az idén hét, 2024-ben 5,5 százalékos lesz” – fogalmaztak a szerzők.
Az Oxford Economics elemzői szerint azonban a kormányzati intézkedések éppen ellenkező hatással lesznek majd. Ők arra számítanak, hogy Peking a helyi kormányzatok adósságproblémáira koncentrál, ami visszafogja majd az infrastrukturális beruházásokat, és ennek következtében az alapanyagok iránti keresletet.