Nemzetközi gazdaság

Lengyelország csatlakozik a közös uniós lőszerbeszerzéshez

Az EU-tagállamok közös lőszerbeszerzésről döntöttek Ukrajna megsegítése érdekében. A lengyelek is csatlakoznak a megállapodáshoz.

Varsó csatlakozik az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz – jelentette be kedden Piotr Müller. A lengyel kormányszóvivő azzal kapcsolatban nyilatkozott a lengyel közszolgálati televíziónak, hogy Lengyelország nem szerepel a megállapodást hétfőn aláíró tizenhét uniós tagállam között.

Piotr Muller in Warsaw, Poland on March 24, 2022
lengyel fegyver lőszer
Lengyelország is csatlakozik a közös lőszerbeszerzéshez.
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP

A szóvivő kijelentette, hogy a megállapodás jóváhagyásával összefüggő lengyelországi eljárás folyamatban van. Mivel az egyik legnagyobb lőszergyártóként kedvezményezettjei vagyunk ennek a projektnek, természetesen csatlakozunk hozzá – emelte ki. Mint elmondta, a megrendeléseket nagyrészt Lengyelország kapja, több olyan gyár, amely fontos szerepet tölt be a lengyel hadsereg ellátásában.

Müller elmondta, hogy 

az ukrán hadsereg lőszerszükségleteinek kielégítése az egyik legnagyobb problémát jelenti a harcokban. 

Lengyelország számára kedvezőnek, Ukrajna szempontjából pedig fontosnak minősítette a megállapodást hétfőn Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke. Kiemelte a dokumentum azon záradékait, amelyek a már elköltött pénzről szólnak.

Nem csak a jövőben elköltendő pénzről van szó. Azok az országok, amelyek már adtak lőszertámogatást Ukrajnának, visszamenőleg megkaphatják a beszerzések ellenértékét

– egészítette ki Przydacz. Hozzáfűzte, hogy Ukrajnát a lőszerszállítmányok abban segítik, hogy Oroszországot a lehető legtávolabbra szorítsák vissza a megszállt területektől.

Lengyelország szép csendben Európa legütőképesebb hadseregét építi fel

A cél az orosz birodalmi álmokkal szembeni védelem, ehhez tankok, rakétavetők és vadászgépek is kellenek. Lengyelország pedig onnan veszi ezeket, ahonnan tudja.

 

Ukrajna Lengyelország fegyver lőszer
Kapcsolódó cikkek