Cseh szakszervezetek szerint szerdán mintegy kétezren vonultak a kabinet épülete elé Prága központjában. A demonstrációt a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, a milliárdos és volt miniszterelnök Andrej Babis, valamint szélsőbaloldali és szélsőjobboldali csoportok képviselői egyaránt támogatták.

Demonstrators take part in a protest called for by trade unions and opposition parties against the government's proposed pension reform in front of the Czech government headquarters in Prague on March 29, 2023. - The Czech government proposes to raise the retirement age by four years to 68.
A kormány épülete előtt tüntettek a csehek a tervezett nyugdíjreform ellen.
Fotó: Michal Cizek / AFP

A megmozdulás fő célja Zbynek Stanjura pénzügyminiszter ötlete elleni tiltakozás volt. 

A tervezett reform egyik intézkedése a nyugdíjazás korhatárának drasztikus megemelése: a negyvenévesek és az annál fiatalabbak 65 helyett 68 éves korukban vonulhatnának nyugdíjba

 – tájékoztatott a Bloomberg.

Térképen mutatjuk a magyart is: Párizs ég, pedig Macron nem véletlenül akar nyugdíjkorhatár-emelést

Az elmúlt két hónapban Franciaországban széles körű tüntetések törtek ki a nyugdíjreformmal szemben. A francia nyugdíjrendszer régóta strukturális problémákkal küzd, mivel a európai viszonylatban rendkívül alacsony, emiatt a finanszírozhatóság is veszélybe kerül. A módosítás kapcsán összeszedte az Oeconomus Gazdaságkutató, hogyan alakulnak Európa-szerte a nyugdíjba vonulási korhatárok.

A költségvetési kiadások csökkentése érdekében a kormánykoalíció március elején már elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a összegének emelését már nem az inflációhoz mérten számítják. Petr Pavel elnök annak ellenére aláírta a törvényt, hogy jelezte, kétségei vannak az alkotmányossága kapcsán, és támogatta az ellenzékiek törekvését, hogy az alkotmánybíróság vizsgálja felül a jogszabályt. Az intézkedés értelmében sokkal kisebb mértékben emelik a nyugellátást júniustól.

Nyugdíjreform ellen máshol is tiltakoznak Európában. Franciaországban hetek óta tartanak az utcai demonstrációk és az összecsapások a rendfenntartókkal a nyugdíjkorhatár 64 évre emelése ellen. A dolgozók több napon is megbénították a közlekedést és a közműveket, sőt, az ország energiaellátása is veszélybe került, mindhiába. Emmanuel Macron elnök szerint a reformot az év végéig hatályba léptetik.

Csapás a cseh nyugdíjasoknak: Petr Pavel aláírja a nyugdíjtörvényt

A cseh köztársasági elnök aláírja az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék szerint a jobbközép kormányoldal döntésével „meglopja” a lakosság védtelen, több mint hárommilliós csoportját. A törvénymódosítást és gyorsított eljárásban való elfogadását alkotmányellenesnek tartják, és már bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak felülvizsgálatért.