A legtöbb németországi repülőtéren – többek között a két legnagyobb légikikötőben, Münchenben és Frankfurtban – felfüggesztették a járatokat, míg a Deutsche Bahn vasúttársaság törölte a távolsági vonatokat az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkja során. A kivételek közé tartozik a fővárost és térségét kiszolgáló Berlin-Brandenburg nemzetközi repülőtér (BER), itt a belföldi járatokat törölték.

27 March 2023, Baden-Württemberg, Stuttgart: A sign "Today is not a working day" hangs at a strike rally of the EVG at Stuttgart main station. Today is strike day!". Strikers stand in the background and talk. With a large-scale nationwide warning strike, the EVG and Verdi unions paralyzed large parts of public transport on Monday. Photo: Julian Rettig/dpa
Fotó: Julian Rettig / AFP

A munkabeszüntetést a 2,5 millió munkavállaló nevében fellépő Verdi és a 230 ezer dolgozót képviselő EVG szervezi: előbbi 10,5, utóbbi 12 százalékos béremelést követel, míg a munkáltatók 5 százalékot ajánlottak. Az érdekvédelmi szervezetek a magas inflációval indokolták az akciót. A Verdit vezető Frank Werneke szerint ez az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkja, míg Martin Burkert, az EVG elnöke közölte, hogy a munkaadók még nem tettek elfogadható ajánlatot a béremelésekről, és figyelmeztetett: 

a közeljövőben további figyelmeztető munkabeszüntetések várhatók, akár húsvét idején is.

A egész országra kiterjedő akció ma éjfélig tart, tegnap München repülőterén volt a nyitánya, ahol több járatot is töröltek. A Deutsche Bahn szerint a sztrájk túlzó, alaptalan és szükségtelen. A munkáltatók arra figyelmeztetnek, hogy a közlekedési dolgozók magasabb fizetése a viteldíjak és az adók emelését eredményezné, hogy ki tudják gazdálkodni a béremelését. A német sztrájk nem egyedülálló Európában: az Egyesült Királyságban és Franciaországban számos megmozdulást tartottak a munkavállalók a jobb életkörülményekért az elmúlt hónapokban – írja a Reuters.

A német fogyasztói árak februárban a vártnál nagyobb mértékben, 9,3 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, sőt: Németország technikai recesszióba süllyedhet a DIW szerint. Európa legnagyobb gazdaságában a nagyobb reptereken két hete is tartottak munkabeszüntetéseket.

Megegyezett az Európai Bizottság Németországgal, nem végzik ki a belső égésű motorokat

Az Európai Bizottság és Németország szombaton közösen bejelentette, hogy megegyezésre jutottak a kizárólag belső égésű (fosszilis üzemanyaggal működő) motorral hajtott autók jövőjével kapcsolatos, hetek óta húzódó vitájukban. A döntés lehetővé teszi az ilyen motorokkal felszerelt új járművek regisztrációját 2035 után is, de csak abban az esetben, ha teljes mértékben klímasemleges üzemanyagot használnak.