Nemzetközi gazdaság

Messze nincs vége az energiaválságnak – mondja a német bölcs

Veronika Grimm szavai kísértetiesen hasonlítanak a katari vagy a norvég gázkereskedők értékelésére. Egyelőre azonban nem sok jelük van a növekvő kínai gázigényeknek.

Továbbra sincs biztonságban az energiaválsággal szemben a német gazdaság Veronika Grimm közgazdász szerint, aki más értékelésekhez hasonlóan a kínai újranyitást hozta fel mint a német gázellátásra leselkedő veszélyt. Ám a lehetséges gázhiány ellenére nem tartja jó ötletnek azt a kormányzati javaslatot, mely gyakorlatilag betiltaná a gáz vagy olajalapú fűtést az új lakásokban.

Economists update economic forecast
Fotó: Bernd von Jutrczenka / Picture alliance via Getty Images

A Handelsblattnak nyilatkozó közgazdász szerint azonban a mérséklődő árak egy lélegzetvételnyi időt biztosítanak a német ipar számára, amely így egy kicsit visszavehet a spórolásból. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne állna fenn az újabb árrobbanás vagy épp a hiány veszélye a következő télen. Grimm arra is felhívta a figyelmet, hogy 

a tárolók egy hideg télen csak két hónapig képesek fedezni a fogyasztást, 

és beszélt arról is, hogy még mindig nem sikerült teljesen kiváltani az orosz szállításokat.

A  vezető német gazdaságkutató intézetekből álló Bölcsek Tanácsa – melynek tagja Grimm is – idei, 0,2 százalékos növekedésről szóló előrejelzése kapcsán elmondta, hogy a tavalyi válságkezelési intézkedések tompították a krízis hatásait, de nem igazán tekintettek a jövőbe, míg más politikai döntések negatívan befolyásolják a beruházásokat.

Az olaj- és gázfűtést gyakorlatilag betiltó lépések helyett a közgazdász 

inkább a közlekedési és fűtési szektorban is bevezetné mielőbb a karbonkereskedelmet, 

amelyből az alacsonyabb jövedelműek költségeit lehetne csökkenteni, míg a gazdagok nyugodtan tovább szennyezhetnének, kissé drágábban.

 

Veronika Grimm gázfogyasztás előrejelzés
Kapcsolódó cikkek