A veszélyesnek és felelőtlennek minősítette Oroszország nukleáris fegyverekkel kapcsolatos retorikáját vasárnap, miután egy nappal korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszországba.

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy taktikai atomfegyvert telepít Fehéroroszországba. Ukrajna sürgeti az ENSZ BT összehívását.
 Fotó: AFP

„A NATO szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet. Eddig nem láttunk olyan változást az orosz nukleáris hozzáállásban, amely miatt változtatnunk kellene a sajátunkon” – mondta a NATO szóvivője, s hozzátette, hogy Oroszország következetesen megszegi a fegyverzet-ellenőrzési kötelezettségeit. Arra is emlékeztetett, hogy az agresszor állam felfüggesztette részvételét az új START-megállapodásban – írta meg a Reuters.

Putyin szombati bejelentésére reagált az Egyesült Államok vezetése is.

Nem láttunk arra jeleket, hogy Oroszország atomfegyver bevetésére készülne

– közölte Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a Bloomberggel.

Közben Ukrajna az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését követelte, hogy megvitassák az orosz elnök kijelentését a taktikai atomfegyverekről.

Ez egy újabb provokatív lépés, amely aláássa a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés elveit, a nukleáris leszerelést, és veszélyezteti az egész nemzetközi biztonsági rendszert 

– közölte az ukrán külügyminisztérium vasárnap, Vlagyimir Putyin tervére reagálva.

A minisztérium felhívta a fehérorosz társadalmat, hogy akadályozza meg az atomfegyverek telepítését, ami miatt az ország még tovább a Kreml túsza lesz, és ami katasztrofális következményekkel jár a jövőjére nézve. Kijev felkérte a G7-eket és az Európai Uniót, hogy figyelmeztessék a fehérorosz hatóságokat a messzemenő következményekre. Különösen az Egyesült Királyságot, Kínát, az Egyesült Államokat és Franciaországot szólította meg, hogy a Biztonsági Tanács állandó tagjainként „tegyenek hatékony lépéseket a nukleáris zsarolással szemben”.

Putyin szombaton azzal érvelt, hogy a fegyverek feletti ellenőrzést nem adják át Fehéroroszországnak, és ennek következtében Oroszország nem szegi meg az atomsorompó-egyezményben vállalt kötelezettségeit.

Rendkívüli: Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba

Oroszország július 1-jére befejezi a taktikai nukleáris fegyverek tárolására szolgáló tároló építését Fehéroroszországban.

Bulgária tárgyalásokat sürgetett vasárnap Ukrajna és Oroszország között, miután Moszkva bejelentette, hogy taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni Fehéroroszországban.  Ilijana Jotova bolgár alelnök ezzel összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy „a helyzet egyre veszélyesebb és rémisztőbb”. Mint mondta, ő és Rumen Radev bolgár államfő ezért ismételten tárgyalásra szólította az ukrajnai konfliktus szereplőit.

„Ezek nem üres szavak” – hangsúlyozta Jotova. Mint mondta, Bulgária azért kíván tárgyalásokat, mert a további fegyverkezés a világ országaiban kiszámíthatatlan döntésekhez vezethet.