Nemzetközi gazdaság

Sikeresek voltak az energiatakarékossági intézkedések: Berlin 7,5 millió eurót spórolt meg

Április 15-én megszűnnek a német középületek fűtésére vonatkozó korlátozások, az emlékművek díszkivilágítását azonban egyelőre nem kapcsolják vissza.

Lazítják az miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben, így például ismét 26 Celsius-fok fölé lehet majd melegíteni a német uszodák vizét – írta a Der Tagesspiegel című német lap szerdán a helyi hatóságok döntését idézve. A fűtési szezon végével, április 15-én automatikusan megszűnnek a középületek fűtésére vonatkozó korlátozások, és a tervek szerint nem is állítják majd vissza őket.

Symbol image - swimming pool
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Nem lesz többé tilos 19 Celsius-fok fölé állítani az irodák fűtését, és 17-nél magasabb hőmérsékletre fűteni a tornacsarnokokat.

Más előírások egyelőre maradnak, például a középületek és emlékművek díszkivilágítását április közepétől sem kapcsolják vissza.

A tavaly augusztusban bevezetett korlátozások azt szolgálták, hogy a főváros az energiafogyasztás csökkentésével elkerülje a földgázhiányt, amely az Oroszország Ukrajna elleni támadásával összefüggő energiaválság miatt fenyegetett.

Az intézkedések célja az volt, hogy a 2022–2023-as fűtési szezonban 10 százalékkal csökkenjen a fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest. 

Az október–decemberi időszak adatai azt mutatják, hogy a felhasználás a tervezettnél nagyobb mértékben, 12 százalékkal csökkent, aminek révén a város 7,5 millió eurót takarított meg.

A berlini lazításokkal egy időben, ugyancsak április 15-től egy sor országos szintű korlátozást is visszavonnak. Megszűnik a többi között a magántulajdonú medencék fűtésének tilalma, valamint a kirakatok és reklámfelületek este 10 és reggel 6 óra közötti elsötétítéséről szóló szabály – közölte a berlini lappal a szövetségi gazdasági minisztérium. 

 

energiaválság Németország energiatakarékosság
Kapcsolódó cikkek