Nemzetközi gazdaság

Államosíthatja a szankcionált tulajdonosok bankjait az ukrán jegybank

A parlament kedden komoly fegyvert adott az Ukrán Nemzeti Bank kezébe. Retteghetnek a szankciós listán lévő szervezetek.

Az ukrán parlament kedden engedélyezte az Ukrán Nemzeti Bank számára, hogy államosítsa a szankcionált tulajdonosok bankjait. A kihirdetett dokumentum célja a bankrendszer stabilitásának biztosítása az orosz–ukrán háború miatt érvényben lévő hadiállapot folyamán, illetve a bankbetétesek és más hitelezők jogainak, érdekeinek védelme – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Stacks of Ukrainian hryvnia UAH banknotes. The money of Ukraine.
Fotó: Shutterstock

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő úgy nyilatkozott, hogy a dokumentum célja a kockázatok leküzdése azáltal, hogy az Ukrán Nemzeti Bank felhatalmazást kap a bankkal vagy a bankban jelentős részesedést szerzett tulajdonosokkal szembeni szankciók alkalmazására.

A jegybank felhatalmazása arra is kiterjed, hogy amennyiben a bankkal vagy a tulajdonossal szemben szankciókat alkalmaznak, bevezetik a rendszerszinten fontos pénzintézet piacról való kivonásának lehetőségét, tehát államosíthatják azt.

Az ügy előzményeként az Ukrán Legfelső Tanács április elsejei ülésén elfogadta azt a jogszabályt, amely meghatározza az orosz állampolgárok és az orosz–ukrán háborút nyilvánosan tagadó ukránok tulajdonának államosításának feltételeit.

Ukrajna nemzetközi háborús szponzornak nyilvánította az OTP-t

Az ukrajnai Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájára. Ezt a döntést a bank vezetésének az oroszországi tevékenység folytatására vonatkozó álláspontja, valamint az úgynevezett donyecki és luhanszki „népköztársaságok” tényleges elismerése indokolta a szervezet.

 

Ukrán Nemzeti Bank orosz-ukrán háború szankció
Kapcsolódó cikkek