Nemzetközi gazdaság

Német hírszerzés: Putyin széke és az orosz hadiipar is stabil

A német hírszerzés szerint Vlagyimir Putyin rendszere stabil, az orosz politikában nincs arra utaló jel, hogy bárki megkérdőjelezné a fennálló hatalmat. A németek úgy látják, hogy Oroszországnak elegendő katonája és lőszere is van ahhoz, hogy az orosz–ukrán háború akár sokáig eltarthasson.

Tizenöt hónappal az Ukrajna elleni orosz hadművelet megindultát követően sem láthatók felbomlás jelei Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerében, sőt Oroszország vélhetően sokáig képes lesz háborút folytatni – derült ki a német külföldi hírszerzés vezetőjének a berlini Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémián (BAKS) hétfőn tartott beszédéből.

Victory Day parade in Moscowepa10616907 Russian President Vladimir Putin stands at the Kremlin before a Victory Day military parade on Red Square in Moscow, Russia, 09 May 2023. Russia marks the 78th anniversary of the victory in World War II over Nazi Germany and its allies. The Soviet Union lost 27 million people in the war.  EPA/VLADIMIR SMIRNOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Szó sincs arról, hogy inogna Vlagyimir Putyin rendszere, sőt akár hosszú távon is képes háborút folytatni.
Fotó: EPA

Bruno Kahl, a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnöke arról számolt be, hogy 

szórványos bírálatokat leszámítva nincsenek a rendszer ingadozására vagy összeomlására utaló jelek, bár ezt nem lehet teljesen kizárni.

A vezető elmondta, hogy Oroszország továbbra is képes hosszú távon háborúzni. Ehhez folyamatosan érkezik a frissen toborozott katonai utánpótlás, valamint a hadiipar és a lőszerellátás is hosszan kitarthat. Sőt, e tekintetben szó sincs gyengeségről vagy a tevékenységek esetleges összeomlásáról. Mindazonáltal vannak gyengeségek és meglepetések is, például ami a hadsereg teljesítőképességét illeti. 

Hozzátette ugyanakkor, hogy ha a Nyugat felhagy Ukrajna szervezett támogatásával és védelme megszervezésével, beválhat Putyin időre és mennyiségre vonatkozó stratégiája.

Kahl azt is elmondta, hogy mintegy két héttel a háború kezdete előtt már láttak olyan jeleket, amikből egyértelműen következtetni lehetett arra, hogy Oroszország invázióra készül. Ez végül 2022. február 24-én következett be – közölte az MTI.

Az orosz–ukrán háború fordulópontja: minden, amit a véres bahmuti ostrom lezárásáról tudni kell

Bár Volodimir Zelenszkij szavait mindenki félreértette, és az ukránok hivatalosan nem adták fel Bahmutot, az elemzők szerint a lényegi kérdések eldőltek, az oroszok a Wagner-zsoldosokkal irányításuk alatt tartják a települést. Vlagyimir Putyin mégsem ünnepelhet, hiszen míg a háború elején Kijevet célozta meg, most több tíz ezer katona feláldozásával egy aprócska, stratégiailag jelentéktelen bányászváros lett az övé. Ukrajna az ellentámadásra, Oroszország a Wagner pótlására koncentrál

 

 

Oroszország Vlagyimir Putyin ukrajnai háború politikai stabilitás német hírszerzés
Kapcsolódó cikkek