Az újraválasztott török elnök, Recep Tayyip Erdogan szombaton letette az államfői esküt a török parlamentben, és ezzel megkezdődött harmadik elnöki ciklusa.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan takes oath of office as Turkiye's president
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az államfőválasztás május 28-i második fordulóját, és így magát az elnökválasztást Erdogan a szavazatok 52,18 százalékával nyerte meg. A szombati eskütételt megelőzően a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) kiállította Erdogan számára a megbízólevelet, amelyet Devlet Bahceli ügyvivő házelnök, az Erdogan vezette kormánypárttal szövetséges, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke adott át az újraválasztott vezetőnek. Erdogan 2014 óta Törökország államfője. Korábban – 2003 és 2014 között – az ország miniszterelnöke volt. A köztársasági elnök felhatalmazása öt évre szól.

Erdogan ugyanakkor nincs könnyű helyzetben, hiszen – ahogy arra a Politico elemzése is rámutatott – a kampány befejeztével minden erejét a Törökország helyreállítására kell fordítania.

Egy stratégiailag létfontosságú NATO-hatalom vezetőjeként, valamint Európa és a Közel-Kelet összekötőjeként Erdoğannak fenn kell tartania a nemzetközi befolyását, miközben otthon a súlyos inflációval, a földrengés következményeivel és a bizonytalan politikai helyzettel is meg kell küzdenie.

Az elnök kritikusai szerint a győzelmét arra fogja használni, hogy tovább erősítse a hatalmát az állami erőforrások felett – kőbe vésné a tekintélyelvű uralmát, kiterjesztené a média feletti befolyását, valamint leszámolna az ellenzékkel és a civil társadalom vezetőivel. Jó néhány csoport attól tart, hogy a pártjával végleg tönkre akarják tenni a török demokráciát.

Turkish President Erdogan takes oath of office as Turkiye's president
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Támogatói azonban azt állítják, hogy az elmúlt két évtized sikereihez hasonlóan Erdogan a következő 5 évet is az ország megerősítésére fogja felhasználni. infrastrukturális fejlesztések, a földrengés okozta károk helyreállítása, aktívabb világpolitika – szerintük az elnök attól sem fél, hogy a NATO-tagság ellenére független irányvonalat képviseljen a Nyugattal szemben.

Havasi Bertalan, a magyar kormányfő sajtófőnöke délelőtt közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz Erdogan hivatali beiktatásán, majd az elnök ünnepi vacsorán látja vendégül a világ minden tájáról érkezett állami vezetőket. A sajtófőnök hozzátette: a miniszterelnök nagyon fontosnak tartotta, hogy eleget tegyen a török elnök személyes meghívásának, mert az ő választási győzelme Magyarország és Európa biztonsága szempontjából is kulcsfontosságú fejlemény.