Mike Pence volt republikánus alelnök is beszállt az elnökválasztási versenybe. Ezzel Donald Trump, a korábbi főnöke egyik kihívójává vált a republikánus elnökjelöltségért való versenyben. A volt alelnök hétfőn nyújtotta be a kampánya hivatalos elindításához szükséges papírokat, szerdán pedig megtartotta nyitóbeszédét Iowában, pont aznap, amikor betöltötte a 64. életévét.

Mike Pence Iowában indította el kampányát.
Fotó: AFP

Pence beszédében elmondta, hogy összeveszett Trumppal, miután elvesztették a négy évvel ezelőtti választást. Trump ugyanis arra kérte őt, hogy próbálja meg elhitelteleníteni a vereségüket azzal, hogy nem fogadja el a kulcsfontosságú elektori kollégiumi szavazatokat. Amikor Pence ezt visszautasította, Trump elítélte őt, amiért nincs "bátorsága" megtámadni a már hitelesített választási eredményeket.

"Trump elnök szavai vakmerők voltak. Veszélybe sodorták a családomat és mindenkit a Capitoliumban" – reflektált Pence arra, hogy 2020. január 6-án Trump feltüzelte a tömeget, ami később megrohamozta a törvényhozás épületét.

Azon a napon Trump elnök azt is követelte, hogy válasszak közte és az alkotmány között. Én az alkotmányt választottam, és mindig is az alkotmányt fogom választani 

– mondta Pence.

"Úgy gondolom, hogy aki az alkotmány fölé helyezi magát, az soha nem lehet az Egyesült Államok elnöke” – tette hozzá.

A politikus több mint egy évtizedig volt az amerikai képviselőház tagja és egy cikluson át Indiana állam kormányzója, mielőtt Trump induló társa lett a 2016-os elnökválasztási kampányban. Trump egyik leghűségesebb segítőjeként tartották számon mind a négy éve alatt. A 2020-as választási eredmények feletti szakításukat követően azonban elvesztette a republikánus szavazók egy részének kegyét.

Pence közvélemény-kutatási számai jobbak, mint néhány versenytársáé, de a leendő előválasztási mezőnyre vonatkozó felmérésekben többnyire alacsony és közepes egyszámjegyű számok körül mozogtak.

A republikánus előválasztásba eddig sokan jelentkeztek: Donald Trumpon, Ron DeSantis floridai kormányzó, Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó, Tim Scott dél-karolinai szenátor, Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó és még számos más politikus, valamint legutóbb Mike Pence.

 

Születésnapján üzenhet hadat volt alelnöke Trumpnak

Mike Pence várhatóan szerdán, Iowában jelenti be indulási szándékát a republikánus elnökjelöltségért.