A Svájci Nemzeti Bank (SNB) kamatot emelhet a célsáv felett ragadt kezelésére – mondta Thomas Jordan elnök egy szombaton megjelent interjúban. A Corriere del Ticino című svájci lapban megjelent cikkben Jordan megvédte a központi bank elkötelezettségét az árstabilitás mellett, amelyet 2 százalék alatti, de pozitív tartományban lévő inflációként definiált.

svájci táj
Fotó: Shutterstock

„A legtöbb központi banknak 2 százalék körüli inflációs célja van, az SNB ennél valamivel konzervatívabb – mondta Jordan a lapnak. – Természetesen, ha az infláció magasabb a célnál, a monetáris politikának korlátozónak kell lennie.”

Az éves infláció májusban 2,2 százalékra csökkent, de 2022 februárja óta az SNB által megcélzott nulla–2 százalékos sáv felett maradt.

Az áremelkedés közelmúltbeli enyhülése ellenére az SNB az elemzők és a piac várakozásai szerint június 22-i ülésén kamatemelést hajt végre.

Az interjúban Jordan azt mondta, hogy az árstabilitás teremti meg a legjobb környezetet a gazdasági növekedéshez, és fontos a társadalmi stabilitás és a méltányosság szempontjából. „Amikor az infláció 2 százalék fölött van, az alacsonyabb jövedelmű emberek különösen szenvednek – mondta Jordan az újságnak. – Ez tehát társadalmi igazságosság kérdése.”