Luvsannamsrai Oyun-Erdene mongol miniszterelnök és hétfőn virtuális találkozón tárgyalt az ázsiai országban történő lehetséges terjeszkedésről és befektetésekről, nem sokkal azután, hogy a Tesla-vezér Kínába látogatott – írta a CNBC.

FRANCE-US-POLITICS-ECONOMY
SpaceX, Twitter and electric car maker Tesla CEO Elon Musk meets with France's President at the Elysee presidential palace in Paris on May 15, 2023. (Photo by Michel Euler / POOL / AFP)
Fotó: AFP

A találkozón a miniszterelnök úr elmondta, hogy országunk szívesen látná a Teslát, és készen állunk arra, hogy beruházzunk egy elektromosjármű- és akkumulátorgyárba

– olvasható a mongol kormány közleményében.

A kelet-ázsiai ország ásványi anyagokban gazdag, nagy réz-, arany- és szénlelőhelyekkel büszkélkedhet, valamint az elmúlt években elkezdték feltérképezni a határain belül található lítiumforrásokat, amelyek alapvető összetevői az elektromos járművek gyártásának.

A kormány kiemelte, hogy elkötelezettek az olyan együttműködések mellett, amelyek elősegítik az új technológiák fejlesztését és a beruházások növelését az országban. A miniszterelnök pedig külön hangsúlyt fektet arra, hogy népszerűsítse az elektromos autók használatát és a megújuló energiaforrásokat.

A találkozón arról is szó esett, hogy a Musk által alapított SpaceX internetes szolgáltatásának, a Starlinknek a termináljait is telepítik az országban. A Starlinket 2022-ben jegyezték be cégként Mongóliában, és várhatóan idén indul el regionális szinten.

Musk találkozója a mongol vezetővel azután következett, hogy az iparmágnás a múlt héten Kínában Ding Hszüeh-sziang kínai miniszterelnök-helyettessel és más vezető tisztségviselőkkel találkozott, mivel Peking az Egyesült Államokkal szembeni feszültségek közepette barátságos üzleti környezetet igyekszik mutatni a külföldi vállalatok számára.