Nagy-Britannia ingatlanpiaca áprilisban újból veszélyes vizekre tévedt, a lakásárak esni kezdtek, az elemzők szerint pedig ez a következő hónapokban is tovább fog folytatódni, mivel az emelkedő kamatok egyre nagyobb darabot harapnak ki a háztartások rendszeres kiadásából – írta a Bloomberg.

Glass skyscrapers loom through the mist at night over the Bank of England and the Royal Exchange in the City of London as the UK once again slumps into a recession on 14th November 2022 in London, United Kingdom. The City of London is a city, ceremonial county and local government district that contains the primary central business district CBD of London. The City of London is widely referred to simply as the City is also colloquially known as the Square Mile.
Fotó: Mike Kemp

A Moody’s recessziós figyelmeztetésével párhuzamosan a Bank of England (BoE) kiadta az áprilisi ingatlanpiaci adatokat, amelyek szerint a lakásárak jócskán visszaestek, és az új jelzáloghitelek folyósítása is lelassult. A brit lakásárindex 0,1 százalékkal csökkent, ami hirtelen fordulat az előző hónapokban mért erősödéshez képest.

Az adatok azt jelzik, hogy az Egyesült Királyság előtt további fájdalmak állnak, mivel az ország súlyos gazdasági stagnálástól és a G7-ek között a legmagasabb inflációtól szenved.

Az problémáinak pedig komoly politikai következményei lehetnek, mivel jövőre várhatók a választások, Rishi Sunak miniszterelnök és a kormányzó Konzervatív Párt pedig sokat veszített a népszerűségéből, egyre jobban lemaradva a munkáspárti ellenzéktől.

A brit lakásárindex alakulása 1 éves
 

A BoE 2021 vége óta az alapkamatot 0,1 százalékról 4,5 százalékra emelte a makacsul magas kezelése érdekében, ami a háztartásokra is egyre nagyobb terheket ró.

Idén várhatóan 1,3 millió háztartás fog arra kényszerülni, hogy a korábban felvett, olcsó, a futamidő elején fix kamatozású hiteleiket lényegesen magasabb kamatlábak mellett törlesszék tovább, ami a BoE szerint havonta mintegy 200 fonttal növelheti az átlagos jelzáloghitelesek kifizetéseit.

Ezek a kamatok sokkal magasabbak lehetnek, mint ahogyan azt a közgazdászok néhány héttel ezelőtt gondolták, miután a múlt havi, sokkoló inflációs adat elsöpörte a reményeket, hogy a brit jegybank végre szünetet fog tartani az elmúlt négy évtized legagresszívabb kamatemelési ciklusában. A piaci szakértők ehelyett már az idei évre az 5,5 százalékos kamatrátát tartják valószínűnek.

A BoE adatai szerint a hitelezők áprilisban 48 690 lakáshitelt engedélyeztek, 6 százalékkal kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A háztartások 1,4 milliárd font jelzáloghitel-tartozást fizettek vissza, ami a világjárványt leszámítva a legalacsonyabb havi összeg volt.

A jelzáloghitelek jóváhagyásának váratlan csökkenése tovább erősíti a brit lakáspiac korrekciójának megkérdőjelezhetetlenségét. A hitelfelvételi költségek közelmúltbeli emelkedése is csökkenteni fogja a jelzáloghitelek iránti keresletet az elkövetkezendő időszakban, ennek pedig hosszú távú hatása lesz a brit ingatlaneladásokra

– jegyezte meg Niraj Shah, a Bloomberg közgazdásza.

Az emelkedő hitelköltségek kilátásba helyezése még azt is felelevenítette, hogy Nagy-Britannia recesszióba csúszhat, ami Sunak és a konzervatívok számára is fenyegetést jelenthet a jövő évi választásokon.

Ám a lakásárak szerény csökkenése sem fog sokat segíteni azokon, akik az évtizedek óta tartó fellendülés után sem tudnak bekerülni a ingatlanpiacra. 

A megfizethetetlen árszint különösen Londonban probléma, ahol az első alkalommal lakást vásárlók az éves átlagbérek kilencszereséért tudnak csak otthonhoz jutni.