Nemzetközi gazdaság

Megállapodott az ukrán gabonával kapcsolatban Varsó és Kijev

A két ország viszonya az importtilalom bevezetése óta fagyos volt. Ezúttal a Lengyelországon áthaladó, világpiacra irányuló gabona kapcsán jutottak dűlőre.

Hosszas huzavona után végre egymás kezében csapott Varsó és Kijev. A két szomszédos ország kedden bejelentette, hogy megállapodás született köztük az ukrán gabonaexport Lengyelországon keresztül történő, harmadik országokba irányuló tranzitjának felgyorsításáról. Ez az első áttörés a Lengyelország és Ukrajna közötti diplomáciai vita kirobbanása óta, amely akkor kezdődött, amikor Lengyelország – Magyarországgal és Szlovákiával egy időben – importtilalmat rendelt el az ukrán gabona behozatalára – adta hírül a The Guardian.

Harvesting season in Kharkiv region of Ukraine
Fotó: AFP

Az október 15-i általános választások előtt álló lengyel kormány célja a helyi gazdák védelme volt a gabonaárak exportdömping általi letörésével szemben. A bejelentést követően Kijev több fronton is panasszal élt a három ország ellen. A Világkereskedelmi Szervezetnél eljárás is indult Lengyelország, Szlovákia és Magyarország ellen a gabonamegállapodásokkal kapcsolatos ukrán panaszok miatt. Ugyanakkor a Lengyelországon áthaladó, a világpiacra, főleg Afrikába és a Közel-Keletre irányuló ukrán exportot továbbra is engedélyezték.

A keddi megállapodás értelmében a világpiacokra szánt ukrán gabona egy jelentős része közvetlenül Lengyelországon keresztül halad majd át anélkül, hogy az ukrán–lengyel határon minőségi ellenőrzésnek vetnék alá. Ebben a megállapodásban Litvánia is érintett, a balti országra ugyanezek a szabályok vonatkoznak.

Megállapodtunk egy fontos kérdésben

– jelentette ki újságíróknak Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter az ukrán és litván kollégáival folytatott online találkozót követően. Hozzátette, hogy szerdától a világpiacra Litvánián keresztül szállított gabonaféléket egy litván kikötőben és nem a lengyel–ukrán határon fogják ellenőrizni.

Az ukrán mezőgazdasági tárca közleménye szerint a megállapodás felgyorsítja a Lengyelországon keresztül történő tranzitforgalmat.

Több mint hatszázmillió eurós egyenlegromlást hozott az agrár-külkereskedelem első fél éve

Az egy évvel korábbihoz képest kétszer annyi gabonát importált Magyarország az idei első hat hónapban, miközben az csaknem ötödével csökkent.

 

 

ukrán gabona Ukrajna megállapodás Lengyelország importtilalom
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek