BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai marhahús már áldozatul esett a vámháborúnak, eltűnik a kínai éttermekből

Ausztrál marhából készül ezentúl az amerikai barbecue. Az amerikai marhahús megfizethetetlen lett a vámháború miatt.

Újraírják a menüket az amerikai stílusú pekingi éttermekben, hamarosan lekerül ugyanis az asztalról az eddig alapvető alapanyagnak tekintett amerikai marhahús – áldozatul esik a vámháborúnak.

amerikai marhahús
A vámháború miatt eltűnik az amerikai marhahús a kínai éttermekből / Fotó: NurPhoto via AFP

A Home Plate BBQ is azok közé tartozott, ahol korábban kizárólag amerikai marhahúst szolgáltak fel, egyre inkább felváltották azonban Ausztráliából származó importálttal. A Reuters helyszíni beszámolója szerint az étterem havonta 7-8 tonna szegyet használ fel, és amint kiürülnek a fagyasztók, ausztrál marhahúsból készítik majd az amerikai délre jellemző fogásokat.

Az amerikai marhahús a vámháború több ezer áldozatának egyike. Az import már korábban is drága volt, a Donald Trump 145 százalékos tarifáira válaszul kivetett 125 százalékos, plusz az eredeti 22 százalékos vámok után azonban már megfizethetetlen.

Az amerikai marhahús csak az első áldozat

Kína havonta 125 millió dollár értékben importált marhahúst az Egyesült Államokból, ami csupán lényegtelenül apró része a világ két legnagyobb gazdasága közötti kereskedelmi forgalomnak. Az eltűnése a pekingi éttermekből azonban megmutatja, 

mi történik majd több ezer más árucikkel is a Csendes-óceán két partján.

Charles de Pellette, a Home Plate üzemeltetési igazgatója nem aggódik amiatt, hogy csalódást okoznak a vendégeknek az ausztrál marhahússal. „Ugyanaz az íz, a minőség és a zamat, de a piaci nyomás és a vámok miatt át kell állnunk” – mondta a bírt hírügynökségnek. Felváltják az amerikai sertésbordát is, az mostantól Kanadából érkezik. Azt azonban nem árulta el, hogy mennyiért szerzik be az alternatív forrásokból az alapanyagot.

Amerikai ízek – ausztrál marhahúsból / Fotó: Monkey Business Images

Az immár három étteremmel rendelkező vállalkozást a China Daily korábbi tudósítása szerint a texasi Adam Murry és kínai felesége, Liu Zsong-zsong alapította 2009-ben. Eredetileg csak házhoz szállították a pekingi házuk hátsó kertjében, lassan füstölt marhaszegyet és sertéslapockát, hogy megismertessék a helyieket az amerikai barbecue-val, amelynek stílusa és ízei régiónként változnak.

Ha pedig a vendég szeretné cowboynak érezni magát, foghat magának lasszóval néhány texasi stílusú bordát.

A vámháború megnyitja az utat más termelők előtt a kínai piacra

Az amerikai marhahús már a vámháború előtt is drága volt, a szarvasmarha-állomány ugyanis a klímaváltozás, a súlyos szárazságok és a magas tápárak miatt hét évtizedes mélypontra esett. Ezeket a magas árakat nehéz volt kigazdálkodni Kínában, ahol a gyengülő gazdaság miatt egyre árérzékenyebbek a fogyasztók.

Az amerikai marhaszegy tavaly május és idén március között 50 százalékkal drágult, és csak utána jöttek a vámok. A kínálati rést elsősorban Ausztrália igyekszik betölteni, ahol a szegy 40 százalékkal olcsóbb. A Home Plate éttermeiben a vendégek májustól ausztrál 

  • bordát, 
  • szegyet 
  • és kolbászt 

fogyaszthatnak majd, amelyeket Texas és az amerikai Dél hagyományai szerint füstölnek, hosszan és lassan.

Néhány hónapig teszteltük, és úgy találtuk, hogy valóban ugyanolyan jó, és a vendégeink elégedettek vele

– értékelt De Pellette.

Nem az ausztrálok azonban az egyetlenek, akik szemet vetettek a kínai piacra. A vámháború még szélesebbre nyitja a kaput Brazília, Argentína és Új-Zéland előtt is, hogy növeljék szállításokat a világ második legnagyobb gazdaságába.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.