Londonban egyöntetűvé vált az a várakozás, hogy az MNB Monetáris Tanácsa hétfői ülésén változatlanul hagyja az alapkamatot. A legtöbb elemzői vélemény szerint júliusban kezdődik a magyarországi pénzügypolitikai enyhítési kurzus; egyes vélekedések szerint most még kevésbé lenne indokolt egy kamatcsökkentés, mint májusban, amikor a monetáris testület minimális többséggel kamattartásra szavazott. Az MTI által kérdezett, illetve előrejelzéseikben szemlézett londoni befektetési házak egyik sem várt kamatcsökkentést hétfőre. Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort térségi elemzője szerint a ház azzal számol, hogy a májusban változatlan kamatra szavazó hét monetáris tanácsi tag ezúttal is "az óvatos alapállást választja".

A továbbra is élénk - jóllehet lassuló - lakossági hitelkereslet, a gyors bérnövekedés és a gépipari import növekedése Tenconi szerint arra utal, hogy a belső fogyasztás nem csökken olyan mértékben, ahogy azt az MNB előzetesen várta. A Dresdner szerint mindez - az erősödő üzemanyag- és élelmiszer-inflációs kockázatokkal együtt - a középtávú kockázatok növekedésére utal, és óvatos alapállást indokol. A ház mindazonáltal - a Monetáris Tanács "két héja tagjának" (Adamecz, Auth) távozásával - júliusban már számol egy negyed százalékpontos kamatcsökkentéssel. A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege hétvégi előrejelzésében felidézi, hogy a cég a minap visszavonta a júniusra adott, negyed százalékpontos magyarországi kamatcsökkentésről szóló előrejelzését, a kedvezőtlen béradatok miatt. A ház szerint a kamatdöntő testületet valószínűleg óvatosságra intik emellett a kötvénypiacon tapasztalt legutóbbi kilengések is. A GS szerint mindazonáltal az esélyek megítélése továbbra is szoros, mivel már a májusi ülésen is egyetlen szavazattöbbséggel született döntés a 8,0 százalékos kamat fenntartásáról, jelezve, hogy a Monetáris Tanács "a kamatcsökkentés közvetlen közelébe jutott". Azóta a teljes kosárra számolt infláció csökkent, a szabályozott körön kívüli szolgáltatási szektor fontos inflációs komponense pedig enyhe, ami valamelyest ellensúlyozza a negatív tényezőket.

A ház összességében továbbra is jó esélyt lát a júliusi kamatcsökkentésre a két legkeményebb álláspontú monetáris tanácsi tag távozásával, és fenntartja 12 havi távlatra szóló másfél százalékpontos kamatcsökkentési előrejelzését. A JP Morgan befektetési csoport londoni részlege hétvégi feltörekvő piaci előrejelzésében szintén a kamat szinten tartását jósolta hétfőre. A cég szerint mivel a májusi fogyasztói infláció és az áprilisi béremelkedési adatsor valamivel magasabb lett a vártnál, és e hónap elején a forintra eladási nyomás hatott, most "nehezen lenne indokolható" egy kamatcsökkentés, miután a Monetáris Tanács májusban sem csökkentett kamatot. A ház alapeseti forgatókönyve júliusi kamatcsökkentési kezdettel számol, addigra ugyanis távozik a "két héja" a monetáris testületből. A JP Morgan távlati előrejelzése szerint szeptemberre 7,50 százalék, decemberre 7,00 százalék, 2008 első negyedévének végére 6,50 százalék lesz az MNB-alapkamat, amely 2008 végéig ezen a szinten marad. A londoni elemzői közösségben már az áprilisi magyarországi béradatok múlt hét eleji ismertetése után általánossá vált az az előrejelzés, hogy júniusban sem lesz jegybanki kamatcsökkentés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint áprilisban a bruttó átlagkereset 8,4 százalékkal, a nettó 2,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ezen belül a versenyszférában a bruttó átlagkereset 12,2 százalékkal, a költségvetésiben 0,6 százalékkal nőtt. Az előzetes londoni konszenzus 8,0 százalékos éves bruttó átlagkereset-növekedést valószínűsített áprilisra.