Pénz- és tőkepiac

Magához tért Amerika

Az Egyesült Államok piaci igyekeztek átlagot meghaladó forgalommal a hét eleji veszteségüket ledolgozni. A nap híre, hogy a Citigroup (+2,6 százalék) 7,5 milliárdos beruházást kap az Abu Dzabi állami alaptól (ADIA), mely 4,9 százalékra elegendő segítette a pénzügyi szektort (+2,6 százalék), hogy kiemelkedően teljesítsen.

A Citi egyszer már kapott ilyesfajta tőkeinjekciót 1990-ben, akkor a Szaúd-Arábiai herceg szerzett 3,6 százalékot.  Nem sokkal utána komoly recesszióba került az amerikai gazdaság.

A Dow Jones tegnap 1,69, a Nasdaq 1,57 százalékkal erősödött. 

Tovább javította a kockázatos iparág helyzetét a Barclay’s (+8,6 százalék) bejelentése miszerint sikerül teljesíteni az előre kitűzött 2007-es célokat. Az S&P eladásra minősítette le a Morgan Stanley-t (+3,9 százalék) illetve a Merrill Lynch-et (+3,6 százalék), mivel az előbbi a korábbi 3,7 milliárdos leírás helyett valószínűleg 4,2 milliárdot kénytelen leírni, míg az utóbbi a kockázatos eszközeinek – 21 milliárd dollár – 25-30 százalék-át lesz kénytelen leírni. Ennek ellenére a részvények emelkedtek.

Azonban a gazdaság területéről érkező kedvezőtlen adatok napközben megingatták az erősödésbe vetett bizalmat. A fogyasztói bizalom 87,3-re csökkent a várt 91 és az októberi 95,2 helyett. Viszont a befektetőket nem rendítette meg eme hír mivel a Hálaadás utáni vásárlási adatokból kiindulva a bizalom és a tényleges fogyasztás között nem oly egyértelmű a párhuzam illetve negatív tendenciára számítottak. Sokkal jobban megijesztette őket a lakásár index 4,5 százalékos csökkenése az előző évi adatokhoz képest – 1,7 százalékos esés az előző negyedévhez képest. Ez volt a legnagyobb visszaesés az index 20 éves történelmében. Az indexben szereplő 20 metropolisz mindegyikében olcsóbbak lettek a lakások, melyeknek köszönhetően csökkenhet a készletállomány.

Két Fed-tag is beszélt a tegnapi napon, az egyik nem lepődne meg, ha a további pénzügyi piaci zavarok negatív hatással lennének az üzleti befektetésekre és emiatt csökkenne a fogyasztás. A másik a Fed kamatcsökkentései miatt a megnövekedett inflációtól tart.

A Goldman Sachs 3 százalékos alapkamatot vár 2008 félévére a korábbi 4 százalékról, mivel a folyamatosan romló lakáspiaci helyzet hatására a valószínűsége 40-45 százalékra emelkedett a korábbi 30 százalékról.

Az olaj 3,4 százalékos csökkenése az OPEC állítólagos kitermelés növelési szándékai miatt – december 5-én van a találkozó – következett be ennek hatására veszített értékéből. A Bear Stearns (+4,8 százalék) felminősítése sem segítette az energia szektor (-0,5 százalék), amely az egyetlen negatívban záró iparág lett. A zárás utáni kereskedésben a Wells Fargo 4,7 százalékkal csökkent, mivel 1,4 milliárd dollár veszteséget fog realizálni a negyedik negyedévben. Eddig a cég az egyik legjobban teljesítő pénzügyi szereplő volt, mivel hamar túladott hitelköveteléseinek nagy részén.

Kapcsolódó cikkek