Várhatóan ma délután jelentik be az USA-ban, hogy bizonyos jelzáloghitelek kamatait befagyasztják, miután október óta megduplázódott az árverésre bocsátott ingatlanok száma.

A jelzálog piaci zavarokat egy hat éves hitelezési expanzió előzte meg, ami a nyáron fulladt ki. Az árverezések felfutása is felelős az ingatlanpiaci zavarokért, ugyanis ha elárvereznek egy házat, az a környék ingatlanértékét akár 20 százalékkal is leviheti – mondja el David Olson az egyik legnagyobb amerikai jelzáloghitelező, a Wholesale Access Mortgage Research elnöke.

A jelzáloghitelt felvevők több mint 30 százalékának van elmaradása a visszafizetésben, mivel a rossz hitelezés miatt hirtelen megemelkedtek a kamatok. Az amerikai jelzálogpiaci zavar terjedt át a nemzetközi pénzpiacokra a nyáron és azóta mintegy 70 milliárd dollár mértékű rossz hitel leírást kénytelenek elkönyvelni a nagy bankok. Tavaly még az átlagos jelzálog kamat 7-9 százalék között mozgott az USA-ban, ez idén nyártól 11-13 százalékra ment fel.

Az amerikai kormány tervezete mintegy fél millió bajba jutott, általában szerény körülmények között élő amerikai megsegítését célozza. A politikai döntést a demokrata párt egyik elnökjelöltje, Hillary Clinton is támogatásáról biztosította. A kamatot a mostani tervek szerint 2010-ig fagyasztják be.