Három forinttal csökkent átlagosan a benzin ára a hazai töltőállomásokon, a gázolaj ára változatlan, továbbra is rendkívül magas.

A holtankoljak.hu adatbázisa alapján a benzin átlagos ára valamivel 290 forint alá kúszott, a gázolaj átlagos ára 295 forint körül áll. 1850 forinttal kerül többe ötven liter gázolaj, mint egy évvel ezelőtt. A tavalyi és idei legalacsonyabb benzinárak különbsége 31 forint. A nap során ülésező OPEC-től az elemzők azt várják: nem döntenek a termelés növeléséről. Irán, Venezuela, Líbia és Katar ugyanis közölte: nem emelné a kitermelési szintet, míg a legnagyobb Szaúd-Arábia nem nyilatkozott, ahogyan Kuvait és az Egyesült Arab Emírség sem. Ha nem növelik a termelést – figyelemmel az amerikai olajtartalékok csökkenésére is –, az újra meglódíthatja az árakat. A januári szállítású Brent ára 90 dollár körül állt ma reggel.

36 forintos dízelár-emelés egy év alatt

„Nem nő az üzemanyagár” – írta a holtankoljak.hu aktuális elemzésében éppen egy évvel ezelőtt, 2006. december 5-én.

Az idei december 5-én már csaknem 295 forintos átlagos gázolajár-átlagról számolt be az üzemanyagár-összehasonlító adatbázis, ami azt jelenti, hogy átlagosan 1850 forinttal kerül többe ötven liter gázolaj, mint egy évvel ezelőtt. Egy év alatt a dízelüzemanyag átlagos ára 36,90 forinttal nőtt. A benzinesek sem jártak azonban jól. Egy esztendővel ezelőtt éppen 1625 forinttal kevesebbre volt szükség ahhoz, hogy ötven liter benzint tankoljanak.

Egy liter 95-ösért átlagáron számítva 32,50 forinttal kell többet fizetnünk, mint egy éve. Az egy esztendeje legdrágábban tankolható gázolaj áránál 14 forinttal kerül többe ma a legolcsóbb, míg a tavalyi és idei legalacsonyabb benzinárak különbsége 31 forint.