Pénz- és tőkepiac

Elhúzódó lassulásra számít az EKB

A globális gazdasági lassulás hosszan kitart még 2009-ben is – állítja Jürgen Stark, az Európai Központi Bank (EKB) végrehajtó tanácsának tagja. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzésében jövőre 2,2 százalékos bővülést vár globális szinten a gazdaságban, ez az IMF saját definíciója szerint recessziót jelent – mondta Stark tegnap Berlinben. A szakember hozzátette: valószínű, hogy a növekedés még hosszú ideig lassú marad, és bőven benne leszünk már 2009-ben, mire érzékelni kezdjük a fokozatos javulást jeleit. A bankok vezető közgazdászai is hasonlóan vélekednek, a Bank of America, a Deutsche Bank és a Citigroup szerint is rosszabbra fordul az európai gazdaság helyzete a következő negyedévben, és 2009 végéig nem várható fellendülés.

Az euróövezet az idei harmadik negyedévben 15 év után először tapasztalt recessziót. Az eurózóna 15 tagállamának GDP-je a szeptemberrel végződött három hónapban, hasonlóan az előző negyedévhez, 0,2 százalékkal zsugorodott – közölte az unió statisztikai hivatala. Németországban, Írországban és Olaszországban már recesszió van, Spanyolországban 15 év után először csökkent a GDP, Hollandiában és Portugáliában pedig stagnált a gazdaság.

A recesszió nagyobb kamatvágásokat és alacsonyabb adókat hozhat, miközben a térségben a nagy gazdasági válság óta nem tapasztalt pénzügyi krízis is tombol. Az EKB november 6-án egy hónapon belül már másodszor vágott az irányadó kamatszinten, a második 0,5 százalékpontos enyhítéssel 3,25 százalékosra mérséklődött az euró alapkamata. Elemzők szerint a december 4-én esedékes következő kamatdöntő ülésén a jegybank tovább csökkenheti a kamatszintet. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek