Pénz- és tőkepiac

Forgalmi rekordot várnak az alkuszok

Bő egy hét alatt 35 ezren váltottak kötelező biztosítást a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portálon, ez több mint 60 százalékkal felülmúlja az egy évvel korábbi hasonló időszak számait – közölte lapunkkal a társaság. Ha az átszerződések lefolyása a tavalyi trendet követi, az első hét adatai alapján egymillióan is válthatnak december végéig, ezen belül az online biztosításközvetítés részesedése megközelítheti az ötven százalékot az idén.

Haraszti Zsolt, a biztosítási alkuszcég ügyvezetője szerint a legoptimistább várakozásokat is túlszárnyaló lendülettel indult a kötelező biztosítási szezon. 2007 novemberében a Netrisk.hu portálon 130 ezren váltottak kötelező biztosítást, több mint kétszer annyian, mint 2006-ban, ám az szinte biztosra vehető, hogy újabb forgalmi rekord születik az idén – véli Haraszti. A társaságok becslései szerint egyébként tavaly 650 ezren váltottak biztosítót a kgfb-szezonban, míg egy évvel korábban megközelítette a félmilliót az átszerződők száma. (A kampány korai szakaszában adott becslésekkel ugyanakkor érdemes óvatosan bánni, hiszen tavaly is egymilliónál több átszerződőt jósoltak az alkuszok.)

A portálon eddig elvégzett díjkalkulációk száma megközelíti a 400 ezret. Ebből csaknem 340 ezer díjszámítás során kaptak az autósok a jelenlegi kötelező biztosításuknál olcsóbb ajánlatot. Százból tehát változatlanul 85 autósnak megéri kötelezőt váltani, a díjkalkulációk alapján elérhető átlagos megtakarítás pedig több mint 15 600 forint.

Az eddig megkötött több mint 35 ezer szerződés alapján az átlagos megtakarítás valamivel alacsonyabb, 13–14 ezer forint között mozog, hiszen az érintettek nem mindig a legjobb díjat ajánló biztosító mellett döntenek. A Netrisk.hu összesítése szerint ugyanakkor a legfőbb szempont továbbra is az ár: ügyfeleik 60 százaléka a legolcsóbb, 21 százalékuk a második, 9 százalékuk a harmadik helyen kijött biztosító ajánlatát választja.

A Köbe, a Genertel és a Wabard jellemzően az első helyen tud új ügyfeleket szerezni, míg az Aegont, az Allianzot, a Generalit, és OTP-t és a Groupamát a 2–3. helyezésük alapján is sokan választják. Ez magyarázza, hogy a díjkalkulációk szerint változatlanul a Wabard Biztosító adja a legjobb díjakat, míg a legtöbb szerződést (minden harmadikat) továbbra is az Allianz Biztosítóhoz kötik az ügyfelek.

A kötési statisztikából kitűnik, hogy az idén is megéri akár ugyanannál a biztosítótársaságnál újra kötni a kötelezőt. Élő szerződéseihez képest jelenleg gyakorlatilag az összes biztosítótársaság átlagdíja alacsonyabb, az Uniqa és a K&H Biztosító kivételével. E két társaság viszont díjemelései miatt – a Netrisk szerint – alig rúg labdába: ügyfelei 91, illetve 94 százalékban találnak kedvezőbb árat más szolgáltatónál.

Bármely biztosítótársasághoz szerződtek is augusztusban a MÁV Biztosító Egyesület korábbi ügyfelei, az átlagos 85 százaléknál ők is nagyobb valószínűséggel találnak kedvezőbb díjú kötelező biztosítást, hiszen az évközi tarifákhoz képest a kampányban lényegesen olcsóbb a kötelező: az átlagdíj, amely két hete még több mint 42 ezer forint volt, jelenleg a 31 ezer forintot sem éri el. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek