Pénz- és tőkepiac

Túlteljesített az FHB Bank

A tervezettnél jobban sikerült az FHB Bank harmadik negyedéve – közölte tőzsdei beszámolójában a társaság. Az adózás előtti eredmény az első kilenc hónapban 7,4 milliárd forint fölé emelkedett, vagyis több mint 40 százalékkal lett több az egy esztendővel korábbinál. Az adózott eredmény is szépen gyarapodott: 23,2 százalékkal, 5,1 milliárd forintra nőtt, a mérlegfőösszeg pedig 592,9-ről 676,6 milliárdra ugrott.

A piac kedvezően fogadta a jó hírt: az FHB árfolyama a jelentés közzététele után pénteken napközben időszakosan 10 százaléknál is többet emelkedett, így átmenetileg fel kellett függeszteni a kereskedését. A bankpapír végül 6,89 százalékos pluszban, 760 forintos szinten hagyta el a parkettet.

A beszámoló szerint a saját értékesítésű jelzálogkölcsönök nettó állománya éves alapon 12,9 százalékkal, 285,9 milliárd forintra nőtt, a refinanszírozott kölcsönöké viszont 2 százalékkal, 278,4 milliárdra csökkent az FHB-nál. Az első negyedévben még 21,2 milliárd forintnyi új jelzáloghitelt refinanszírozott a bank, a második negyedben azonban már csak fél-, a harmadikban pedig 0,9 milliárdnyit. Ennek a jelentés szerint az volt az oka, hogy a társaság legnagyobb refinanszírozási partnee áprilistól felfüggesztette devizahiteleinek refinanszírozását.

A saját értékesítésű hiteleken belül különösen a szabad felhasználású jelzálogkölcsönök voltak népszerűek: a harmadik negyedben a folyósítások csaknem hattizedét már ezek adták. Az első kilenc hónapban a bank 34,7 milliárd forintnyi szabad felhasználású jelzálogkölcsönt folyósított, 158,2 százalékkal többet, mint 2007 azonos időszakában – ezek a hitelek szinte teljes mértékben devizaalapúak voltak. A lakáscélú kölcsönöknél hasonló mértékű felfutást nem tapasztaltak. Az állomány a negyedév végén 183 milliárd forintot tett ki, ez éves összevetésben 4,1 százalékos gyarapodást jelent. A kölcsönök értékesítésében a beszámoló szerint egyre nagyobb szerepet kapnak az ügynökök. Míg tavaly január eleje és szeptember vége között az ügynöki folyósítás aránya csupán 59,2 százalékot tett ki, az idén már 68-at.

A leányok közül szépen fejlődik az FHB Kereskedelmi Bank. A harmadik negyedévben már 19,6 milliárd forintnyi kölcsönt helyezett ki, így a saját hitelekből több mint 80 százalékkal részesedett, de a lakossági bankszámlák és a bankkártyák száma is megugrott. Az FHB Életjáradékra sem lehet panasz. A társaság 1,2 milliárd forint értékben kötött a harmadik negyedévben életjáradéki szerződéseket, ez az egy évvel ezelőtti állomány több mint két és félszerese. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek