Pénz- és tőkepiac

Újraírhatja Bajorország költségvetését a BayernLB

Ma hozzák nyilvánosságra annak a részleteit, hogyan kívánja a bajor kormány a Bayerische Landesbank (BayernLB) sorsát rendezni. Az MKB Bank anyacége összesen harmincmilliárd eurós segélyre szorul veszteségei miatt, és az első olyan német hitelintézet lehet, amely megcsapolja a kormány ötszázmilliárd eurós segélycsomagját.

A társaság az utolsó negyedévben egymilliárd eurós adózás előtti deficitet ért el, az év végére pedig hárommilliárdos mínuszba kerülhet. Ezért most tízmilliárd eurós tőkeinjekcióra és húszmilliárdos hitelgaranciára van szüksége a Business Week szerint. Maga a tőkeinjekció a hitelintézetben tulajdonos Bajorország költségvetésének negyedére rúg, így a héten a bajor állam pótköltségvetés benyújtására kényszerülhet.

Cserébe a kormány komoly áldozatokat vár a hitelintézettől. Martin Zeil bajor gazdasági miniszter például azt szeretné, ha a bank Bajorországra koncentrálna és leépítené külföldi érdekeltségeit. A német sajtó úgy tudja, ennek következtében a Németországban dolgozó öt- és a külföldön foglalkoztatott tizennégyezer alkalmazottból több ezret elbocsáthatnak. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek