Pénz- és tőkepiac

Állami segítséget kér az Intesa Sanpaolo is

Az Intesa Sanpaolo SpA, Olaszország első számú bankja, 4 milliárd eurós állami segítség igénybevételét tervezi, miután 1,23 milliárd eurót volt kénytelen veszteségként leírni az utolsó negyedévben. A Magyarországon a CIB Bankon keresztül jelen lévő bankcsoport átváltható kötvényeket ad el az olasz kormánynak, ennek eredményeként a Tier 1 tőkemegfelelési ráta 7,4 százalékra emelkedhet.

Jórészt a veszteséges utolsó negyedév miatt a bankcsoport 2,55 milliárd eurós nettó profitot ért el 2008 egészében, ez alig több mint harmada az egy évvel korábbinak. A vártnál rosszabb eredmények miatt a részvény értéke pénteken 6,8 százalékot esett a milánói tőzsdén, ám az állammal végrehajtandó tranzakció hírére végül 1,7 százalékkal, 1,87 euróra erősödött.

Corrado Passera vezérigazgató bejelentése szerint az Intesa Sanpaolo a 2008-as pénzügyi év után nem fizet osztalékot részvényeseinek, ám a bankár reményei szerint ez nem válik tartós gyakorlattá a hitelintézetnél. Ezzel együtt Passera szerint a bankcsoport „kihívásokkal teli” évként tekint 2009-re, és nagyon nehéz 2010-re számít. A korábban meghatározott célszámokat – tette hozzá – felül kell vizsgálni, és további költségcsökkentő lépéseket is terveznek.

A hazai érdekeltség, a CIB Bank – korábbi bejelentése szerint – 28,2 milliárd forintos adózott profitot produkált tavaly, ez némileg elmarad a 2007-es 29,8 milliárdtól. A csoportszintű mérlegfőösszeg 3038,8 milliárd forintot ért el a CIB-nél, ez alapján a harmadik számú szereplőnek számít a hazai piacon. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek