Pénz- és tőkepiac

Kiürültek a nyugdíjkasszák

Működésük legrosszabb évét zárták tavaly a nyugdíjpénztárak – a múlt pénteken közzétett eredmények után a hozam szó leginkább a veszteség szinonimájaként nyert új értelmet. A teljesítmények között nagy a szórás aszerint, hogy a pénztár 2008-ban, a kötelező határidő előtt bevezette-e a választható portfóliós rendszert (VPR). Legrosszabbul az idő előtt váltott kasszák növekedési portfóliói jártak a jelentős részvénykitettségük miatt. Szerencsésebbek voltak viszont a VPR-rel azok a tagok, akiknek már csak néhány évük van a nyugdíjig, hiszen az ő klasszikus, biztonságosabb portfóliójuk valamivel jobb eredményt ért el, mint amennyit a rendszert még nem üzemeltető pénztárakban tudott volna.

A pénztárak 90 százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség tagjai közül a VPR-t tavaly még nem működtető magánkasszák vagyonnal súlyozott átlaghozama –15,82, az önkéntes pénztáraké pedig –11,35 százalék volt, a reálhozamot természetesen a 6,1 százalékos infláció tovább rontotta.

Ahol már működött a VPR, ott a portfólió összetételétől függően nagymértékben változott az eredmény: a növekedési portfóliók átlagosan 26,09 százalékos negatív hozamot értek el, ez reálértéken 32,19-os veszteséget jelent. Az eggyel kevésbé kockázatos kategóriát képviselő kiegyensúlyozott portfóliók reálhozama –20,21, a klasszikus csomagoké pedig –11,09 százalék volt 2008-ban.

Nagy Csaba, a pénztárszövetség és az OTP Magánnyugdíjpénztár (OTP MNYP) vezetője a tavalyi általános tőkepiaci zuhanással magyarázta az eredményeket. Hosszú távon ugyanakkor az árfolyam-ingadozás csökken, így a veszteségek kiegyenlítődésére lehet számítani – állítja. Emellett nem győzte hangsúlyozni: a nyugdíjpénztárak hoszszú távú befektetések és a most először publikált tízéves átlagos hozamok azért adhatnak némi okot a megnyugvásra. Ott, ahol még nem vezették be a VPR-t 6–7,5 százalék között voltak a tízéves nettó hozamok – ezek nagyjából megegyeznek a rendszerbe tavaly belépő kasszák kiegyensúlyozott és növekedési portfólióinak tízéves átlagos nettó eredményeivel. Jobban teljesítettek viszont egy-két százalékkal az elmúlt évtizedben ezen pénztárak klasszikus portfóliói, itt akadt 9 százalékot is meghaladó hozam.

Az egyéni teljesítmények alapján a magánkasszák közül a legnagyobbat az OTP MNYP bukta a növekedési portfóliójával (–32,95 százalék), legjobban az Axa magánkasszája teljesített a klasszikussal, és ezzel egyedüliként tudott pozitív, 6,26 százalékos hozamot elérni.

Ami a tanulságokat illeti, Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnök-vezérigazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott: tavaly ez nem a magas részvényarányban, hanem a magyar állampapírokban keresendő. Szerinte azt érdemes megfontolni, hogy a nyugdíj előtt állóknak zömmel tényleg állampapírt kell-e tartaniuk a portfólióikban.

Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő portfóliókezelője pedig azt mondta el: külföldön sem jobb a helyzet, ahol egy átlagos pénztár –20 százalékkal zárt a múlt évben, miközben a nyugdíjcélú megtakarításokban elhelyezett vagyon globálisan a becslések szerint 5,5 ezer milliárd dollárral csökkent. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek