Pénz- és tőkepiac

Pofon a magyar piacnak

Hatalmasat esett tegnap a forint az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben, az állampapírok másodpiacán minimális volt a forgalom, az OTP-részvények árfolyama pedig ismét zuhant. Lapzártakor az euró egységéért 307,1, a dolláréért 243,8, egy svájci frankért pedig 208,05 forintot kértek. A lapunk által megkérdezett elemzők szerint ez elsősorban a hét végi EU-csúcson a közép-európai régió megsegítésével kapcsolatos kedvezőtlen döntéssel, illetve a múlt pénteki kiábrándító amerikai GDP-adattal magyarázható. Az első szempont szerinti indoklás helyességét látszik megerősíteni a Fitch Ratings mai bejelen-tése is. A hitelminősítő ugyanis stabilról negatívra rontotta le Magyarország IDR – lényegében a csőd közelségét kifejező mutató – szerinti kilátását, azzal magyarázva döntését, hogy a tavaly ősszel kialkudott nemzetközi segélycsomag önmagában már nem elegendő a magyar makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartásához. A Közép-Európáért indítandó uniós mentőakció javaslatának félresöprése több okból is kedvezőtlen Magyarország számára. Nem csupán arról van szó, hogy rontotta a befektetők hangulatát a csomag egyhangú elutasítása. A régiós országok ugyanis igyekeztek az egymás között valóban meglévő különbségeket kidomborítva újra rávilágítani arra, hogy Magyarország a legsérülékenyebb államok közé tartozik a térségben – mutatott rá Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője.

A hét további részében sem érdemes sok jóra számítani Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint. A befektetőket az Egyesült Államokból érkező makroadatok – például az ingatlanpiaci és munkaerő-piaci statisztikák – és az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésének kimenetele, illetve kommentárja befolyásolhatja majd leginkább. Emiatt a régiós – és így a magyar – piacok is kikerülhetnek a befektetők figyelmének középpontjából, ez azonban nem zárja ki a további eséseket – véli Török. Az elemző szinte biztosra veszi, hogy 300 forint felett ragad az euró árfolyama az elkövetkezendő napokban, és a február közepén beállított 309,36-os csúcs megdöntését sem zárja ki, mivel nagy az esélye, hogy az amerikai makroadatok a konszenzusokban jövendöltnél gyengébbek lesznek.

A BÉT-en élesen elvált egymástól az OTP és a másik három blue-chip árfolyamának alakulása. A Mol, a Richter és a Magyar Telekom papírjai tegnap drágultak, a bankpapír árfolyama viszont 2,18 százalékkal, 1570 forintig esett. Ezt részben az is okozhatta, hogy a Morgan Stanley tegnapi jelentésében kedvezőtlen kilátásokat jósolt a régiós bankoknak, és 1500 forintos célár mellett alulsúlyozásra ajánlotta az OTP-t. A múlt hét közepén viszont a Deutsche Bank jóval optimistább elemzést tett közzé az OTP kilátásaival kapcsolatban, és 3200 forintos célár mellett vételre ajánlotta a magyar hitelintézet részvényeit. MA

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek