Pénz- és tőkepiac

Kőolaj: 60 dollár alatt

Tíz nap alatt több mint tíz dollárral, vagyis csaknem 15 százalékkal esett az amerikai benchmark kőolajtípus, a WTI árfolyama. Június utolsó kereskedési napján még 70 dollárt kértek az augusztusi szállítású WTI hordójáért a New York-i árutőzsdén, a múlt hét végén pedig már kevesebb mint 60-at.

Ráadásul az árfolyam zuhanása valószínűleg itt nem áll meg, legalábbis a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 41 elemző közül a legtöbben – szám szerint 19-en – ezen a héten is az ár jelentős mértékű süllyedését várják. Kilencen nem számítanak érdemi változásra, tizenhárman pedig komoly pozitív korrekciót jósolnak július 17-éig.

Az energiahordozó ára a gyenge amerikai makroadatok, illetve a kereslet látványos visszaesése miatt van nyomás alatt. Az Egyesült Államokban 9,5 százalékos szintre emelkedett a munkanélküliség júniusban, erre 1983 óta nem volt példa a világ első számú gazdaságában. A fizetőképes kereslet szűkülése máris mély nyomot hagyott az amerikaiak benzinfogyasztásának alakulásában, a július 3-át megelőző hónapban ugyanis 5,9 százalékkal kevesebb fogyott a legfontosabb kőolajszármazékból, mint egy évvel korábban.

A múlt héten megjelent hírek közül talán csak egyetlen nyújthatott volna támaszt a kőolajáraknak. Az International Monetary Fund legfrissebb előrejelzése szerint 2009-ben elérheti mélypontját a globális nyersolajkereslet zuhanása, s 2010-ben már 85,2 millió hordó fogyhat naponta, ez 1,7 százalékkal több, mint amennyit ez évre valószínűsít a szervezet. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek